Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за водите,

...
Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за водите,
Коментари Харесай

Язовирите ще се класифицират по потенциална опасност

Депутатите гласоподаваха на първо четене промени в Закона за водите, предвиждащи въвеждането на подредба на язовирите.

Вносители на законопроекта са ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, а измененията плануват въвеждането на подредба на язовирите на „ дребни “ и „ огромни “, целяща регламентиране на разнообразни условия във връзка с поддържането им в изправно техническо положение и обезпечаване на безвредната им употреба, предава БГНЕС.

Промените плануват още язовирите да се класифицират в тристепенна канара на евентуална заплаха според от оценката на риска от човешки жертви, както и евентуалните стопански, обществени и екологични вреди.

Предвижда се основаване на сдружение, което да реализира сложно ръководство на язовири – обществена и частна държавна благосъстоятелност. Негово ще бъде задължението да поддържа язовирните стени и оборудванията към тях в изправно положение. Въвежда се и опция за общините, които не разполагат с задоволителен запас да поддържат язовирните стени и оборудванията, да трансферират собствеността им на страната, а те да бъдат предоставени за ръководство на държавното дружество.

Притеснения в тази посока бяха изразени от „ Българска социалистическа партия за България “. „ Това, което се предлага, е стопанисване от комерсиално сдружение с държавно присъединяване, което съгласно нас е неверно. Едно такова комерсиално сдружение няма да има изключително сериозен потенциал за облага. Нашият съвет към вносителите е това да бъде държавно дружество, което може при изразходването на публични средства да работи на лека облага, с цел да извършва отговорностите си. Ако се спрем на вид комерсиално сдружение, рискуваме то да банкрутира след първата година “, разяснява от трибуната националният представител Христо Проданов.

Емил Христов от ГЕРБ отбрани предлагането. „ Смисленият разбор демонстрира, че там ще има опция даже за облага “, счита той.

По време на полемиката стана ясно, че законопроектът се поддържа от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Държавната организация по метрология и механически контрол, само че в мненията им са направени оферти за прецизиране на обособени разпореждания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР