Депутатите гласуваха и приеха актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване

...
Депутатите гласуваха и приеха актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване
Коментари Харесай

Парламентът реше: Купуваме два нови бойни кораба за военоморските сили

Депутатите гласоподаваха и одобриха обновения план за капиталов разход „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “.

Проектът бе снесен от Министерски съвет на 2 юли и планува превъоръжаването с два кораба , което би трябвало да способства до превъзмогване на съществуващия недостиг от качества , да реализира нужната оперативна съгласуемост на Българските Военноморски сили със страните-членки на НАТО и Европейски Съюз и да обезпечи в по-голяма степен осъществяването на поставените пред Военноморските ни сили задания.

За гласоподаваха 135 от депутатите в залата, 9 бяха " срещу ", а един се е въздържал. Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи без " Воля ". По време на гласуването в пленарната зала бяха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата ген. Андрей Боцев.

В края на 2017 година беше прекъсната реализацията на признатия от 43-то Народно заседание на 2 юни 2016 година Проект за капиталов разход за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили с планирана оптималната стойност 820 млн. лв., заради липса на претенденти за неговото осъществяване. Основните промени в обновения капиталов план се отнасят до това оптималната планирана стойност да бъде повишена на 984 млн. лева с Данък добавена стойност, като разликата от 164 млн. лева по отношение на признатия през 2016 година план е разпределена за заплащане през 2025 година и 2026 година

Добавени са два нови разновидността за придобиване - закупуване на нов защитителен артикул или произвеждане по лиценз и композиция от създаване на нов артикул и трансформация на действителен подобен. Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораби да бъдат окомплектовани с главно въоръжение и корабни произведения и с в допълнение въоръжение и корабни произведения, които са изборни (опции) и ще бъдат включени в контракта според от съществуването на средства.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов благодари за поддръжката на парламентарните групи. Той уточни, че този план, както и предходните два, признати от Народното събрание, за бойни машини и за авиацията, не са планове на един министър, а за рационализация на Българската войска. По думите му България е член на НАТО, само че би трябвало да разчита на своите въоръжени сили.
Проектите за рационализация на армията няма накъде повече да бъдат отлагани , съобщи военният министър. Той уточни, че руските кораби на въоръжение са толкоз остарели, че е въпрос до три години те да излязат от приложимост. Командването на флота е решило, че са нужни четири кораба, само че ние започваме този план с два, посочи Каракачанов.

Относно подозрения на депутати за корупция при реализацията на плановете , министърът разяснява, че корупционен заряд има във всичко, въпросът е по какъв начин ще се създадат тези опасности минимални. По думите му въпросът е да се даде опция за присъединяване на български компании и на огромните международни компании в тази област и в конкуренцията да се появят най-хубавите вероятни условия за подписване на контракт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР