Депутатите единодушно гласуваха на първо четене актуализацията в бюджета на

...
Депутатите единодушно гласуваха на първо четене актуализацията в бюджета на
Коментари Харесай

Депутатите актуализираха бюджета на НЗОК, за да разплати стара дейност на болниците

Депутатите единомислещо гласоподаваха на първо четене актуализацията в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с която да бъде разплатена остаряла активност на лечебните заведения от 2015 и 2016 година Изплащането на надлимитната активност беше дадено от здравните управляващи като антикризисна мярка поради коронакризата, с която лечебните заведения да си поемат глътка въздух на фона на намалелите пациентопоток и приходи. Последните години управленията на Министерство на здравеопазването и НЗОК вкараха законови текстове, с които третират направеното от лечебните заведения над избраните финансови предели за противозаконна активност и надлежно – не го заплащат.

Така бяха насъбрани към 150 млн. лв. надлимитна активност, като доста лечебни заведения заведоха каузи и правосъдната процедура е в интерес на лечебните заведения, което принуждава НЗОК да покрива също лихви и правосъдни разходи. Сега бе решено част от парите в бюджета на НЗОК, които се обрисуваше да останат неусвоени поради свитата активност на лечебните заведения, да бъдат употребени за разплащане на надлимитната активност. Ще бъде изплатена почти половината надлимитна активност – 75 млн. лв..

Въпреки, че мярката беше подкрепена от депутати от всички парламентарни групи, опозицията употребява момента, с цел да разкритикува ГЕРБ за следващ път, че наливането на тези пари в системата не взема решение структурните промени с порочния модел на финансиране.

" Ние разчитаме на корона инфекцията да реши по някакъв метод структурните и функционални проблеми на системата на опазването на здравето. Тези 75 милиона са капка в морето. Имаме вярата, че тези пари ще отидат при медицинския личен състав, а не само и единствено при кредиторите ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов. Той обаче изрази опасения, че тази финансова инжекция ще засилва кредиторите в лицето на снабдители на медикаменти, консумативи и др на фона на повишаващата се задлъжнялост на лечебните заведения. Задълженията на лечебните заведения в страната по последни данни възлизат на 700 млн. лв., от които 160 млн. лв. са просрочени .

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов също изрази песимизъм, че тези пари ще се усетят от работещите лекари, медицински сестри и различен личен състав поради сбъркания модел на финансиране с болници-търговски сдружения и клинични пътеки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР