Депутатите дават поредната привилегия на магистратите - право да се

...
Депутатите дават поредната привилегия на магистратите - право да се
Коментари Харесай

Магистратите ще могат да се възползват от ранно пенсиониране

Депутатите дават следващата привилегия на магистратите - право да се пенсионират по-рано. Скандалната корекция ще бъде записана в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) посредством преходните и заключителни разпореждания на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), написа в. " Сега ".

Възможността за по-ранно пенсиониране, и то единствено за част от магистратите, беше препоръчана от Хамид Хамид от Движение за права и свободи и в сряда получи поддръжката на болшинството в парламентарната правна комисия.

Промяната в КСО гласи, че тези, които към 31 декември 2018 година имат 35 година общ юридически стаж, от които най-малко две трети в правосъдната система, могат да се пенсионират без значение на каква възраст са, заяви lex.bg. По конституция съдиите, прокурорите и следователите се пенсионират на 65 година Грубите сметки демонстрират, че влезлите в системата непосредствено от университета ще могат да се пенсионират под 60 година

В момента в общия случай дамите се пенсионират на 61 година и два месеца и 35 години и шест месеца застрахователен стаж, а мъжете на 64 година и един месец и 38 години и половина застрахователен стаж. Така магистратите ще получат доста облекчение. Тези, които дават отговор на изискванията, ще имат две години да упражнят правото си на ранно пенсиониране. Те ще имат право на цялостен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст и на компенсацията от 20 заплати за прослужени над 10 години в правосъдната власт.

В претекстовете за изменението Хамид изяснява, че в този момент магистратите нямат право да се пенсионират, преди да станат на 65 години, а КСО планува по-ниска възраст за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Такава привилегия имат държавни чиновници по законите за Министерство на вътрешните работи, ДАНС, правосъдната защита, пощенските услуги, за противопоставяне на корупцията и така нататък

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР