Депутати от Възраждане се обявиха срещу предложението за санкции за

...
Депутати от Възраждане се обявиха срещу предложението за санкции за
Коментари Харесай

Икономическата комисия обсъди затягане на контрола над Зелена карта

Депутати от " Възраждане " се оповестиха против предлагането за наказания за застрахователите, които бавят заплащанията към европейското бюро " Зелена карта " по застраховката " Гражданска отговорност " за чужбина. Комисията по икономическа политика в Народното събрание одобри на първо четене механизъм за надзор като смяна в Кодекса за застраховането.
При второто гласоподаване през днешния ден Комисията ще прегледа измененията, импортирани от депутата Деян Николов, съгласно който такова законодателство би навредило на престижа на българската застрахователна промишленост.
Близо 1,5 милиона евро дължат български застрахователи на европейското бюро " Зелена карта " по застраховката " Гражданска отговорност " за чужбина. Сумата е трябвало да бъде изплатена още до края на предходната година. Това постанова основаване на механизъм за наказания на неточните застрахователи, изясни финансовият министър Асен Василев от името на вносителя - Министерския съвет:
" Както съществуващите контракти, които са безусловно доброволни, всяка компания си взема решение дали желае да издават гражданска застраховка за чужбина - гражданска отговорност или не, би трябвало да може, в случай че ги издава и си е подписала контракта да имаме регулаторен контрол на този контракт ".
Още преди седмица по време на съвещанието на Комисията по икономическа политик Деян Николов съобщи, че с предлагането за смяна се основава ненужна регулация, която ще урони престижа на българските застрахователи пред интернационалната застрахователна промишленост.
Според него всички условия и периоди за заплащане по гаранционните искове от бюрата са към този момент уредени във вътрешните правила на Съвета на бюрата. Деян Николов показва още опциите за банкови гаранции в интерес на застрахователите. И не на последно място, акцентира Николов, сходно законодателство би насърчило незаконни и порочни практики по източването на българските застрахователни компании.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР