Депутати от Северна Македония с провокация - появиха се с

...
Депутати от Северна Македония с провокация - появиха се с
Коментари Харесай

Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

Депутати от Северна Македония с провокация - появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев

Точно преди два дни полетя първият аероплан от София до Скопие. В същото време депутати от Северна Македония направиха провокация - появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев и желаеха приемането на специфична декларация за революционера. В „ Срещу течението” по Евгений Генчев беседва с Владо Бучковски, който беше уволнен от поста специфичен договарящ с България.

„ Няма да влезем в Европейския съюз, в случай че би трябвало да признаем, че Гоце Делчев е българин”, сподели той.

„ Идвал съм и преди пред паметника на Гоце Делчев поради почитта, която имам към него и поради метода, по който ние македонците израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската страна. Но въпреки това Гоце се бореше за свободата освен на Македония, само че и на Одринско. Той е огромният бунтовник, който съгласно мен е тази фигура, която демонстрира нашата обща история”, добави той.

Ето цялото изявление на Евгений Генчев с Владо Бучковски:

- Дали би се срамувал Гоце Делчев през днешния ден, в случай че ни вижда по какви тематики спорим?

- Би се срамувал и аз мисля, че се обръща в гроба, поради своите идеали, поради своите хрумвания. Днес той би бил един от най-големите космополити. В този миг, в който двете държавни управления показват воля с нова методология да не се приказва единствено за историята, а да се приказва повече за бъдещето, считам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този миг.

- „ Действително тъпо е, само че що можем да вършим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест” е откъс от книгата на Пейо Яворов за Гоце Делчев. Звучи ли Ви пророческо?

- Според мен в тези писма, в които Гоце Делчев приказва за българите и за македонците, той приказва за проклинание, което си мисля, че не е годно в този момент. Ние сме толкоз близки, само че като че ли даваме доста благоприятни условия на тези, които не желаят Македония и България да бъдат същински съдружници да бъдат по-шумни. И действително популистите, патриотите, които се бият в гърдите са тези, които в съответните моменти, в които търсим решение го вършат да не бъде елементарно.

- Тази книга чете ли се в Северна Македония и това от нея, че „ вси сме българи”?

- Чете се и там, където споделя, че всички сме българи, само че и там, където споделя, че македонците, македонската земя и македонския жанр са това, за което той се бори, за което мечтае. Мечтае за свободна Македония, мечтае за страна в страната, мечтае за политическа автономност, само че мечтае и за федерация на балканските страни по нови правила.

- Ако ние кажем, че или признавате, че Гоце Делчев е българин или вие няма да станете европейци по какъв начин бихте дали отговор?

- Ако това бъде изискването, Македония в никакъв случай няма да бъде член на Европейския съюз. Мисля, че това не е пътят, който да ни води към задачата.

- Но самият той споделя, че е българин.

- Но в случай че извадим единствено един откъс. Това е реалност. Говорейки къде е роден, роден е в Кукуш, сегашен Килкис в Гърция. Загинал е в село Баница, което също е в днешна Гърция.

- Да не би поради това, че диалогът за историята е доста сложен, ръководителят на вашата комисия от македонска страна да изиска той да бъде замразен и да забравим за нея за едно известно време?

- Това не е добре. Проблемите с осъществяването на контракта започнаха когато нашата част от комисията изиска през 2019 година, поради изборите, които бяха предварителни, бяха изключителни при нас, комисията да не работи. И тези 6, които след това станаха 9 месеца, в които комисията не работеше, сътвориха проблем. Така че аз мисля, че комисията би трябвало да продължи да работи.

- Защо се прави това? Защо има такова предложение? Според нашия проф. Кирил Топалов има политически напън, с цел да се предложи нещо сходно.

- Не, нашата комисия няма упоритостта да се вслушва при всички случаи в желанието на политиците.

- Ако се закрие, това би означавало неспазване на контракта.

- Аз също мисля, че това би била неверна стъпка и комисията ще продължи да работи.

- Според част от нашите политици и анализатори вие не спазвате Договора за добросъседство. Как им отговаряте?

- Една от точките, които българската страна и българското държавно управление показват е пасивността на общата Комисия за историческите въпроси през тези 9 месеца. От позиция на настоящето положение, македонската страна непрекъснато твърди, че България не съблюдава контракта, тъй като вместо да ни оказва помощ по пътя към Европейския съюз, с блокадата отсрочва и прави стратегическа неточност.

- Заради ветото?

- Да, поради ветото.

- Но 80% от българското население споделят, че желаят ветото да остане.

- Аз ги виждам в композиция с тези 70%, които споделят, че желаят Македония да бъде част от Европейския съюз като се откри някакво решение. И аз мисля, че в тази композиция новите държавни управления би трябвало обезателно да търсят формулата. Компромисът би трябвало да бъде признат от обществото в България, само че и от това в Македония.

- Договорите би трябвало да се съблюдават, нали по този начин? Иначе няма да има доверие.

- Аз съм правист и настоявам, че договорите би трябвало да се съблюдават и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на контракта. Декларациите и резолюциите в Народното събрание съгласно мен направиха огромна пакост и по тази причина би трябвало да се върнем към контракта. Договорът е доста добър.

- Една част от него гласи: „ нито една от договарящите се страни няма да позволява нейната територия да бъде употребена против другата от организации и групи, които имат за цел осъществяването на подривни сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата договаряща се страна действие”. Защо вашият президент се срещна с ОМО „ Илинден”?

- Той се срещна с представители на доста сдружения, тъй като те потърсиха среща с него. Те се дефинират като македонци. Македония, съгласно своята конституция и съгласно контракта, не би трябвало да се меси във вътрешните работи на България. И мисля, че президентът Пендаровски добре знае това. И той е правист, и той е професор.

- Това не беше ли провокация против нас?

- Не беше провокация, тъй като в случай че не се беше срещнал с тези хора, жители на република България, които се дефинират като македонци, а въпреки това македонските българи имат срещи с вашия президент...той просто би трябвало да търси баланс.

- Видях страница на ОМО „ Илинден” във Фейсбук. Тези хора считат, че в действителност Пиринска Македония е окупирана от България, би трябвало да бъде освободена и присъединена към Северна Македония. Как да разбираме това, че вашият президент се среща с тях?

- Желанието на президента и на нашето държавно управление не е да подтикват към разделяне. Нашето предпочитание е допустимо по-скоро да станем членове на Европейския съюз и да се обединим.

- В контракта написа, че ние дружно би трябвало да честваме исторически моменти и персони. Защо вашият министър председател беше в Брюксел на 4 февруари?

- Това не беше предумишлено. Той е отпред на държавното управление от 3 седмици и визитата в Брюксел беше контрактувано преди този момент. Честването до момента беше на личностите, които не са противоречиви и които бяха контрактувани от общата комисия. Това са светите братя Кирил и Методий, Наум и Климент. Тях ги честваме дружно. За Гоце Делчев се спори целогодишно.

- Разбирам, че Брюксел е значим, само че ветото зависи от нас. Пречеше ли да се срещнат и да показват по някакъв метод близостта сред двата народа пред паметника на Гоце Делчев?

- Има късмет това да бъде направено на 4 май.

- Вие сте диалогичен човек. Допускам, че това беше повода да бъдете назначен за специфичен договарящ с България, сега, в който страната ни наложи ветото. Но в този момент ви махнаха ден, откакто на Консултативният съвет в България това несъгласие беше доказано. Какво ви обясниха – за какво Ви уволняват?

- Според новата методология, която беше контрактувана, петте работни групи нямат потребност от медиатор, тъй че на мен ми наподобява разумно да се даде късмет на новия метод. Двамата министър председатели, държавните управления на Македония и България имат обща среща след доста години. Всяка седмица виждаме, че работните групи работят, да им дадем късмет.

- Проблемът с Вашата персона ли е? Пречите ли по някакъв метод?

- Не бих споделил, не бих споделил. Моите възгледи са за общото честване на персони и събития от общата история и аз не мога да трансформира своя разказ. Ние македонците нямаме по-близки от вас българите. Другите споделят, че сърбите са ни по-близки. Ние македонците сме мирен народ и желаеме да стигнем до решения с схващане. С схващане и с религия, че можем да се разберем.

- Според един наш политолог Димитър Бечев повода за Вашето уволняване е, че в Скопие се връщат лобита от остарели времена към Бранко Цървенковски, които желаят да разрушават мостове. Дали е по този начин?

- Мисля че е ясно, че и в Македония, и в България има сили, които не се радват на това, че в този момент новите министър председатели се пробват с нова методология да начертаят пътя към връщането на доверието.

- Ще си измененията ли Конституцията поради нас?

- Аз мисля, че сигурно Конституцията ще се промени. Но въпросът е по кое време. Ако някой споделя в този момент, би трябвало да знае, че са нужни две трети в Народното събрание. Опозицията в този миг е срещу, само че си мисля, че и опозицията не би била срещу. Не би била срещу болшинството от жителите в Македония в случай че другата страна направи една крачка към нас. На македонците доста им пречи това, че България не признава македонския език. Ако приказваме за правата, за тях ще се разберем по-лесно в сравнение с за историята.

- А допустимо ли е да се изиска взаимност и ваши сътрудници политици да изискат да има македонско малцинство в българската Конституция?

- Ние сме наясно, че концепцията на българската конституция е друга.

- Трудно ли е да си българин в РСМ? Подложени ли са там българите на принуда?

- Според формалните данни, предходната година е подаден единствено един сигнал за дискриминация. За това би трябвало да се приказва. Може и да се опасяват. Затова с огромно внимание приказвам за това в изявите си в македонските и българските медии. Казвам, че това е нещо законно и за него би трябвало да се приказва без задръжки. Тези хора би трябвало да имат цялостна поддръжка и отбрана за техните претенции.

- Коя е най-ценната и свята историческа македонска персона за Вас?

- Гоце Делчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР