Депутати от Продължаваме промяната и ГЕРБ размениха остри реплики от

...
Депутати от Продължаваме промяната и ГЕРБ размениха остри реплики от
Коментари Харесай

Кой иска да подмени вашия вот vs Успяваме да ви победим с вашите машини

Депутати от " Продължаваме промяната " и ГЕРБ размениха остри реплики от парламентарната естрада. Повод за това станаха измененията в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и които ще бъдат гледани през днешния ден в правна комисия на второ четене.

От " Продължаваме Промяната " изрично отхвърляме всички текстове в Изборния кодекс в интерес на смесеното гласоподаване, машинният избор е този, който подсигурява почтени избори. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на партията Андрей Гюров в декларация от трибуната на Народното събрание.  

Той уточни, че поправката на протоколи, тяхната замяна, разпилените чували с бюлетини и преместването им от политически ангажирани лица без надзор, тъмните стаички, в които бюлетините се снимат, с цел да се регистрира след това купеният и следен избор, недействителните бюлетини, би трябвало да останат в предишното.

Гюров означи, че рецензиите против препоръчаните промени в Изборния кодекс за връщане на опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина не идват единствено от " Продължаваме Промяната ". Той цитира Централната изборна комисия, че на последните избори със смесено гласоподаване са регистрирани голям брой механически неточности при сумиранията, което е довело до доста неточности в протоколите.

" От " Продължаваме Промяната " внесохме промени, които да подсигуряват правото на глас и да върнат доверието на жителите в изборните резултати ", съобщи Гюров. " Гласуването с машина наложително би трябвало да се резервира в секциите с над 300 гласоподаватели ", уточни той.

И добави, че не трябва да се позволява смесено гласоподаване. За да се избегнат спомагателни неточности, гласовете от машинния и хартиения избор няма да бъдат обединявани в общ протокол, сподели още Гюров.

Готови сме за тези, които държат да гласоподават с бюлетина, да допуснем особено основани секции, в които да може да се гласоподава по този метод, само че декларациите за гласоподаване с хартиена бюлетина ще се попълнят на място, с цел да се избегне риск от предварителни операции, както и спомагателните неточности поради обединяването в общ протокол ", съобщи ръководителят на парлментарнатагрупа на " Продължаваме промяната "

Той означи, че гласуването с хартия може да става единствено в съответната кабина.

На парламентарните избори през март 2017 година, извършени напълно с хартиени бюлетини, са регистрирани 169 хиляди недействителни бюлетини и над 15 хиляди преправени протокола, уточни Гюров. Това за избрани политически сили в Народното събрание би означавало, че те изобщо нямаше да преминат 4-процентната граница, в това число за сътрудниците от Българска социалистическа партия, разяснява той. Гюров означи, че на парламентарните избори със смесено гласоподаване през април 2021 година недействителните бюлетини са 86 527, а на вота през ноември 2021 година, извършен най-вече с машини - едвам 11 315.

" Не бива да допуснем офанзивата против вота на гласоподавателите с връщането на хартиената бюлетина да успее и деликатно да следим: Кой желае вашият глас елементарно да бъде изработен недействителен, кой желае да управлява свободната воля на стотици хиляди гласоподаватели, кой желае да подмени вашия избор ", разяснява Андрей Гюров. " Сега е моментът да бъдем бдителни ", заключи той.

В отговор от ГЕРБ приканиха " Продължаваме Промяната " (ПП) за спор с настоящи причини по измененията в Изборния кодекс, свързани с връщането на смесеното гласоподаване. От името на парламентарната група Тома Биков съобщи, че позицията им по въпроса няма да се промени, макар обвиняванията на " Продължаваме промяната " за неща, които даже не са се случили.

" Вие към този момент сте решили, че изборите са фалшифицирани, когато те даже не са почнали ", съобщи Биков.

Той означи, че рекордно ниските изборни интензивности са станали факт, точно след въвеждането на машинното гласоподаване.

Според Биков част от измененията, които оферират от " Продължаваме промяната ", са несъответстващи и ще основат безпорядък.

" Пак са ви хрумнали по някое време, записали сте ги под формата на закон и в този момент желаете отново цялата страна да тръгне след вас, не си припомням случай, когато цялата страна да е тръгнала след вас, и да не се е блъснала някъде.

Защото сте посочили, че когато нещо ви хрумне, сте подготвени да го осъществите незабавно, без да му мислите, пък след това другите да му мислят, Призовавам ви да методите съществено, а не с някакъв възторг и детинска доверчивост да се втурнете да вършиме нелепости, каквито сте правили постоянно ", сподели още Биков.

Тойт означи, че Изборният кодекс е един от главните закони на страната, които дефинират напълно характера и формата на политическото посланичество.

" Когато си изгубил, не значи, че някой различен е купил изборите, може да се окаже, че си направил задоволително доста неточности, с цел да стигнеш до ниския резултат ", означи Биков.

И изясни, че в ГЕРБ към този момент две години си задават въпроса къде са сбъркали, за какво са изгубили гласове в някоя секция.

Доверието в изборния развой е основополагащо за всяка народна власт, то е основополагащо за доверието по-късно и в институциите, акцентира политикът. И добави, че е реалност, че доверието в българския избирателен развой по принцип е ниско.

" Ако вие нямате доверие на вашите членове на изборни комисии и твърдите, че ще вземат участие във фалшификации, значи, че сте доста зле с хората, с вашите хора, които са отишли в СИК, с цел да пазят вота. Ние нямаме подобен проблем, тъй като имаме способени хора, които вземат участие в изборния развой, прочее над 100 хиляди български жители вземат участие в изборния развой и с бюлетини, и с машини ", посочи депутатът.

Според него в една демократична система човек може да каже какво мисли, без да се постанова да бъде упрекван във имитация.

" Защото в това обвинявате тези, които ще изразят волята си по един или различен метод, ние не правим закононарушение, единствено показваме волята си. Успяхме да ви победим с вашите машини ", сподели още Биков.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР