Депутати от ДБ и ПП искат да ограничат практиката проектант,

...
Депутати от ДБ и ПП искат да ограничат практиката проектант,
Коментари Харесай

Важни промени при обществените поръчки чакат в парламента

Депутати от Демократична България и Политическа партия желаят да лимитират практиката архитект, строител и надзирател да играят дружно в търговете. Въвеждат се спомагателни разпореждания за гарантиране на независимостта и качеството при строителството. Разглеждането на импортирания в Народното събрание законопроект обаче може да не се случи.
" Основният проблем при българската форма на инженеринг е основаването на финансова взаимозависимост на проектанта и строителния контрол от строителя, който е спечелил публичната поръчка. Така строителният развой протича в изискванията на изострен спор на ползи, който се толерира от държавните институции и общините заради огромните благоприятни условия за реализация на корупционни схеми. "

Това е записано в претекстовете към импортирания на 16 юни от депутати на Демократична България и Политическа партия план за изменение на Закона за публичните поръчки. Фундаменталната причина за настояването на тези промени е корупционната форма, която се основава при възлагането на поръчките на инженеринг - проектантът, строителят и този, който би трябвало да го управлява, действително са част от една група.

Това води до финансова взаимозависимост на проектанта от строителя и надлежно до залагането на по-некачествени материали и до фиктивен контрол, който компрометира качеството на строителството. Резултатът от това е забележим при съвсем всички огромни инфраструктурни планове в последните години.
Реклама
Въпросът е дали при сегашната политическа неустойчивост Народното събрание ще откри време да прегледа и одобри тези промени. Шансовете към този момент не наподобяват огромни.

По-рано в Народното събрание бяха импортирани и други (което беше отхвърлено на първо четене в парламента).
Промените в Закон за обществените поръчки
Предлага се основаването на нов член, който да уточни понятието " инженеринг " и неговото потребление за превъзмогване на корупционните практики, като ясно се диференцират обстановките, в които строителството при изискванията на инженеринг ще бъде възможно. Ако бъдат признати измененията, това ще се позволява единствено в следните три случая:

при създаване на национални обекти, за които не са налични знания и опит за тяхното планиране и осъществяване при построяването на общински планове от III, IV, V и VI категория според член 137 от Закон за устройство на територията, финансирани по европейски стратегии или от общинските бюджети, със период на осъществяване до една календарна година или стойност до 120 хиляди лева без Данък добавена стойност при създаване или възобновяване на обекти по отношение на премахване на последствия от естествени бедствия, повреди или други.
Реклама
Промените плануват и отговорности към изпълнителите на планове на инженеринг, като те ще бъдат задължени за своя сметка да изготвят обстоен организационен проект и капиталов план, както и сами да финансират издаването на позволение за градеж.

Въвежда се и спомагателна наредба, която регламентира наложителното осъществяване на състезания или търгове за планиране, за контрол и за строителство, за градежи, които не се извършват на инженеринг. В тези случаи ще се изисква контролният инженер по част " Конструкции " да се избира от възложителя. Основният мотив за въвеждането на тези две спомагателни условия е гарантиране на независимостта сред архитект, контрол, строител и механически надзор по част " Конструкции ".
Защо се разпорежда на инженеринг
По данни на АОП от последните три години към две трети от общия брой предоставени от страната поръчки са на инженеринг, като наклонността за понижаване на публичните поръчки за планиране продължава и те главно се заместват с възлагания на обектите на инженеринг.

Това е по този начин, тъй като при инженеринга строителят заплаща всичко и самичък си избира с каква технология да работи, с какъв екип от проектанти и архитекти да работи и какви материали да вложи в строителството на обекта. Това обаче значи на процедура, че строителят ще избере и най-евтиния план, а не най-хубавия. Съответно ще вложи най-евтините материали и ще компрометира качеството на строителството.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Енергетика 3 Политика 1 Пловдив 2 Здравеопазване 3 Енергетика Реклама
Срещу тези практики главно застанаха проектантите и архитектите, тъй като вредите, които се нанасят с потреблението на инженеринга при възлагането, неведнъж надвишават изгодите, които в действителност се свеждат единствено до една съществена и това е бързината и удобството на възложителя при договарянето на поръчката.

Но и представители на строителите считат, че практиката по възлагане на инженеринг е порочна. Мнение за " Капитал " изрази Чило Попов, който е заместник-управител на " Елвеко електромонтажи " ООД.

" Въведената всеобща процедура за възлагане на публични поръчки в строителството на инженеринг съставлява абсурд на фона на международния опит. Практиката е порочна и разрешава злоупотреби, безгрижие и даване на обществото на подготвен артикул със подозрително качество и материална последователност ", съобщи строителят.

" Тези процедури с изключение на друго принизяват специалностите на архитекта и проектанта до равнището на занаятчийството в смисъла му на това да се угажда единствено и само на този, който заплаща сметката, без оглед на други професионални правила ", добави още Попов.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама Бързо и по-евтино
" Удобството, което възложителят си основава, давайки поръчката на инженеринг, е нормално за сметка на надзора, който се икономисва ", разясни в диалог за " Капитал " инж. Иво Пенев от Камарата на инженерите в капиталовото планиране. " Това неизбежно води до нарушение на качеството на дейностите и неспособност за реализирането на самостоятелен надзор ", уточни още той.

Според инж. Пенев трите фигури, които вземат участие в процеса на строителството - архитект, строител и контрол, би трябвало да бъдат три разнообразни лица, които са самостоятелни един от различен, с цел да се подсигурява надзор и качество на услугата.

Но възложителите нормално се вълнуват само от бързината по осъществяването на плана, а не от неговото качество. Освен това в множеството случаи при инженеринга се прави единствено една социална поръчка.

Това, несъмнено, е в улеснение и на строителите, които търсят бърза и по-голяма облага, която обаче идва против ниско качество.
Закон за обществените поръчки и ведомствата
Заявки за промени в тази посока даде и министърът на районното развиване в оставка Гроздан Караджов, който при започване на своето ръководство уточни, че възлагането на планове на инженеринг е процедура, която би трябвало да претърпи промени. Какво е неговото мнение по тематиката в настоящия миг не е ясно, само че предлагането за промени е импортирано и следва да бъде обсъждано в пленарната зала, както и в Комисията за районна политика, благоустройството и локално самоуправление.

Междувременно планове за промени в Закон за обществените поръчки има и от Министерство на електронното ръководство, което заяви и разгласява за публично разискване промени в закона, касаещи въвеждането на спомагателни отговорности за бистрота при възлагане на планове и действия в областта на електронното ръководство и осведомителните и

информационните технологии в администрациите.

Разширява се задължението за издание на обявленията за всички подписани контракти, попадащи в изключенията на Закона за публичните поръчки, в това число инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, покупко-продажбите с парцели, арбитражните услуги и други.

За страдание е малко евентуално нещо от това да стане факт в близко бъдеще, защото няма да има кой да гласоподава тези промени.
Свързани публикации Индексацията на договорите по публични поръчки е в ход, разногласието е за размера 19 май 2022, 11:45 Преговорите за районно развиване: ВиК вложения, децентрализация, промени в Закон за обществените поръчки и нов Закон за устройство на територията 26 ноември 2021, 09:38 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР