Депутатът от парламентарната група "Заедно за Каталония" Ким Тор бе

...
Депутатът от парламентарната група "Заедно за Каталония" Ким Тор бе
Коментари Харесай

Пучдемон предложи нов регионален лидер на Каталония


Депутатът от парламентарната група "Заедно за Каталония" Ким Тор бе повдигнат от някогашния каталонски министър председател Карлес Пучдемон за идващия министър председател на испанската провинция, стремяща се към самостоятелност.

Сега кандидатурата би трябвало да бъде издигната публично от ръководителя на Народното събрание на автономията Роже Торен. Той би трябвало да дефинира и дата за съвещанието на Народното събрание, по време на което ще има диспути и гласоподаване на кандидатурата.

В сряда Конституционният съд на Испания одобри за разглеждане обжалването на държавното управление на утвърдената от Народното събрание на Каталония промяна на закона, който изискваше наличието на претендента за министър председател на съвещанието. Това блокира опцията на Пучдемон още веднъж да заеме поста на водач на автономията.

Съюзниците на Пучддемон бяха оповестили, че ще се опитат да го назначат на 14 май.

Но те също по този начин признаха, че в случай че не съумеят, те ще изберат различен претендент, с цел да разблокират политическата невъзможност в Каталуния, която беше сложена под директното управление на Мадрид на 27 октомври след опит за оповестяване на самостоятелност, провален от Мадрид. Тогава Рахой уволни Пучддемон и всички негови министри, откакто районният парламент разгласи самостоятелност след референдума за самостоятелност, разкритикуван от Мадрид и неразрешен от съда. Централното държавно управление също по този начин прикани за незабавни районни избори за 21 декември, които сепаратистките партии завоюваха и още веднъж получиха безусловно болшинство в Народното събрание.

По това време Пучддемон към този момент бе напуснал страната.

Но от този момент всички претенденти, препоръчани от сепаратисткия лагер да водят Каталуния, отпаднаха, защото те са или в чужбина и са търсени от Испания, или към този момент в пандиза, упрекнати в протест.

Сега Пучдемон е в Германия, където е освободен от пандиза, откакто заплати гаранция в размер 75 000 евро, избрана от съда.

Германския съд взе решението Пучдемон да бъде пуснат под гаранция, отхвърляйки настояването на Мадрид той да бъде екстрадиран въз основа на основното обвиняване за протест.

Въпреки това, немският съд заяви, че не е отхвърлил настояването за изгонване на Пучдемон в Мадрид въз основа на второ обвиняване за корист с публични средства и че Пучдемон ще бъде пуснат, до момента в който съдът не прегледа това искане и не вземе решение за възможното му изгонване.

Пучдемон беше арестуван в Германия въз основа на испанска заповед за арест, когато се опита на 25 март да мине през страната. Той пътуваше от Финландия за Белгия, където избяга предходната година през октомври, с цел да избегне арестуване в Испания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР