Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в парламента и заместник-председател на

...
Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в парламента и заместник-председател на
Коментари Харесай

Митов: Готов съм за поста на външен министър, имам пълна подкрепа от Борисов

Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание и заместник-председател на партия ГЕРБ Даниел Митов е подготвен да поеме Министерство на външните работи.

“Служебният министър председател Главчев се обади първо на мен. Консултирах се с Бойко Борисов, получих цялостна поддръжка от него ”. Това съобщи Даниел Митов във връзка номинацията му след поисканата от служебният министър председател рокада в Министерство на външните работи.

  “Аз съм подготвен за поста. Голямото ми отчаяние обаче е от ПП-ДБ. Логиката на техните изявления следва тази на Радев. С измененията в Конституцията, по гледище на ПП-ДБ, служебният кабинет към този момент зависи изцяло от Народното събрание. Премиерът би трябвало да търси поддръжка точно тук ”, разяснява Митов.

 Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години  Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване Тази сутрин 3 мин. Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване  Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО) България 3 мин. Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО)  Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години  Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване Тази сутрин 3 мин. Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване  Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО) България 3 мин. Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО)

По думите му министър председателят е търсил опция да направи по този начин, че да подсигурява яснa външна политика, опряна на явен проевропейски и проатлантически профил на човек, който сигурно ще следва сходен вид политика.

 

Според него вместо ПП-ДБ да защитят логиката на измененията в Конституцията, се занимават с това чие е държавното управление.

“Ако президентът се съгласи, ние ще кажем, че ГЕРБ носят отговорността във външно министерство ”, акцентира Митов.

Депутатът разяснява още, че в случай че се забави назначението на външрен министър, ще се забави подготовката на изборите в чужбина. 

На 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър.  В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга.

bTV научи, че координацията сред главата на държавното управление и министъра на външните работи по време на спора и ескалацията на напрежението сред Иран и Израел била сложна. Имало е усложнение и във връзка с координацията на българската позиция по отношение на офанзивата на Иран.

А на 16 април стана ясно, че  Главчев предлага още една лична промяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев  да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните  и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предлагането си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности.

На 17 април президентът насочи покана към Димитър Главчев  - да се срещнат в петък и да разясняват предложенията му.

Радев уточни, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. " Досега аз не съм назначавал такива в длъжностен кабинет “, означи президентът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР