Депутатът от ДПС Хамид Хамид изнесе данни за назначения от

...
Депутатът от ДПС Хамид Хамид изнесе данни за назначения от
Коментари Харесай

Кабинетът назначил „рехабилитиран* престъпник“ за областен, няма достъп до класифицирана информация

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изнесе данни за назначения от Кирил Петков регионален шеф на град Шумен Владимир Йолов, от които стана ясно, че той е бил осъждан няма достъп да класифицирана информация. Това стана по време на днешния парламентарен блиц надзор в Народното събрание. Народният представител зададе поредност от въпроси касаещи това предопределение персонално към премиера.

Хамид попита дали министър-председателят е бил осведомен с тези обстоятелства преди да постави параф на заповедта, както и какво ще се случи с всички подписи, които регионалният шеф е положил в тези два месеца от назначението си. Депутатът изрази сериозна паника във връзка с правната им стойност както и тематиката с националната сигурност, тъй като Йолов би трябвало да води локалния щаб по защитата.  

Петков отговори, че кандидатурата е минала утвърждение от ДАНС и Национална агенция за приходите преди да бъде Йолов да бъде назначен.

„ В свидетелството му написа неосъждан, което значи, че рехабилитацията* би трябвало да е минала. Назначението не опонира на закона за администрацията. Запознах се с закононарушението, за което говорите. Става въпрос за осъществено леко ПТП след приложимост на алкохол над 0,5. Това по никакъв метод не е добра постъпка, само че се е случило през 2016 година и сега той е със статут – неосъждан, “, отговори министър председателят.

Министър-председателят изясни, че на база въпроса на Хамид даже бил приказвал с предходни работодатели на Йолов, който по думите му дали висока оценка.  

„ Ще взема поради вашия въпрос и за националната сигурност и ще внимаваме, доста деликатно какви са неговите дейности и по какъв начин се оправя с длъжността си. Във връзка с въпроса  за нациоанланата сигурност – да, прав сте той не може да получи достъп до класифицирана информация макар рехабилитацията*, законът не го разрешава. Смятаме да дадем този достъп на заместител регионалния шеф. Той ще бъде представител на страната там “, изясни Петков.

Премиерът съобщи, че за него такова закононарушение с алкохол в кръвта малко над 0,5 промила сега не вкарва риск за националната сигурност.

Хамид отговори, че се радва, че Петков е приказвал с някогашните началници на Йолов, че се е поитнтересуавал кого назначава и още веднъж акцентира, че макар реабилитацията** си, присъдата му към момента не е изтекла и това слага доста правни въпроси.

*рехабилитация – Комплекс от способи за лекуване (бани, разтривки, нагревки и др.), с които се възвръща естественото положение на организма след заболяване. (източник: разяснителен речник)

**реабилитация -  Възстановяване на престижа и достолепието на някого; спец. - Заличаване на присъда, обвързвано с възобновяване на цивилен права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР