Депутатът от ДПС Делян Пеевски се оттегля от парламентарната комисия

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски се оттегля от парламентарната комисия
Коментари Харесай

Делян Пеевски напуска конституционната комисия, целият й състав ще бъде сменен до 10 дни

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се отдръпва от парламентарната комисия за конституционните промени, а Народното събрание ще избере напълно нов неин състав. Това разгласи пред публицисти самият Пеевски след среща на трите обединения, които разискват промените в главния закон - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
 
Той стимулира отдръпването си с това, че в комисията няма да има ярки политически лица от нито една от трите групи. " Ще изберем чисто нова конституционна комисия, с цел да няма разправии кой къде взе участие. Само тесни експерти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, с цел да се видят главните линии ", съобщи Пеевски.
 
Той разгласи, че прави " крачка обратно " в името на България, защото " измененията в Конституцията са неотложни ".
 
" Г-н Иванов също не взе участие и няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ - също. Никой няма да излъчва знакови лица ", добави депутатът от Движение за права и свободи.
 
Според него към този момент има цялостно единодушие по някои от въпросите, в това число за ограничението на пълномощията на основния прокурор, както и за разделянето на Висшия правосъден съвет на две елементи - един съвет на съдиите и втори на прокурорите.
 
Отпаднала е концепцията за изцяло унищожаване на фигурата на основния прокурор поради конституционното решение от 2003 година
 
" Ще ограничим пълномощията на основния прокурор, с цел да няма сходни събития, които имахме ", заключи Делян Пеевски.
По думите му новата комисия за проментие в конституцията ще направи обзор на цялата правосъдна система, като съгласно него ще има акцент и върху съда, който също има потребност от промяна.
 
" Българите би трябвало да получат бързо съдопроизводство, не са удовлетворени от бавното съдопроизводство. Промените в Конституцията са единствено първата крачка ", счита Пеевски.
 
Христо Иванов от " Демократична България " удостовери, че има единодушие по тези тематики. Той посочи, че в границите на към 10 дни ще има рестарт на комисията, като в нея ще се стартират " експертни фигури без огромна политическа натовареност ".
 
" Съдебната промяна не се изчерпва с измененията в Конституцията ", сподели още той и добави, че комисията ще прегледа и разнообразни модели за това по какъв начин може да действа институцията на служебното държавно управление.
 
Една от концепциите е интервалите със длъжностен кабинет да бъдат оптимално съкратени или пък да се дефинира авансово от кое място президентът да избира служебните министри.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР