Депутатът от ДПС Делян Пеевски използва влиянието си в службите

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски използва влиянието си в службите
Коментари Харесай

Пламен Бобоков: Делян Пеевски ни е ”поръчал”, иска да ни открадне Монбат

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски употребява въздействието си в службите и прокуратурата, с цел да упражнява напън над братята Атанас и Пламен Бобокови и техния бизнес. Целта му е да откри надзор над групата им за произвеждане и преправка на батерии „ Монбат “. Атаката против бизнеса на братята стартира след среща с някогашния министър на стопанската система Емил Караниколов, апетитен за непосредствен точно до Пеевски.
Това твърди предприемачът Пламен Бобоков в изявление за „ Свободна Европа “, където разкрива, че съгласно него повода Пеевски да насочи интереса си към този бизнес са европейски дотации за развиване на литиеви технологии в размер на към 10 милиарда евро. „ Монбат “ има една от двете компании в Европа, които създават лично произвеждане на такива акумулатори.
„ Моето изследване сподели, че в хотел „ Никол “ доста постоянно е отсядал Влади Горанов – още по времето, до момента в който беше министър. Той се оказва близка приятелка на Владимир Джамбазов, който е фактическият притежател на хотелчето – това е кметът на ГЕРБ в Долна баня. И аз си крещя – какво толкоз ще прави Влади Горанов в Долна баня при някаква си фабричка за преправка? Тя се оказа сериозна работата. По-миналата седмица персонално господин Пеевски е ходил да ревизира по какъв начин върви строителството на новото уголемение на завода. Лично той е ходил с две коли защита “.
Припомняме, че Пламен и Атанас Бобокови са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група дружно с някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения.
Пламен Бобоков прави лично изследване на доказателствата по делото, за което споделя пред Свободна Европа. Отправна точка в разбора му се оказва остаряло разпореждане за привличане на Васил Коцев като обвинен. Той е притежател и шеф на ботевградската компания „ Глобъл Рисайклинг “ ЕООД, по чиито следи върви и следствието на прокуратурата против Бобокови.
Именно Коцев стана последният към този момент обвинен по делото за незаконна група дружно с двамата братя като проверяващите го сочат за връзка сред тях и някогашния зам.-министър. Живков обаче твърди, че не ги познава.
Оказа се, че бизнесът на Коцев за преработване на боклуци не за пръв път попада под вниманието на прокуратурата. Според разпореждане за привличането му като обвинен по друго дело, издадено на 17 април 2019 година от двама следователи от националното разследване (НСлС), още през 2016 и 2017 година той нерегламентирано е транспортирал и загробил над 2300 тона рискови боклуци на разнообразни места.
Макар измежду компаниите, работили с „ Глобъл Рисайклинг “, фактически да участва „ Монбат Рисайклинг “, много повече количества боклуци компанията на Коцев е получила от друго място – „ Ел Бат “ в Долна баня. Името на тази компания неведнъж се среща в постановлението на следователите Младен Петров и Илия Илиев от април 2019 година, само че до момента прокурорите по делото против Бобокови в никакъв случай не са го споменавали.
Пламен Бобоков разкрива, че през януари е имал диалог с тогавашния министър на стопанската система Емил Караниколов, който през лятото беше освободен от кабинета „ Борисов “ дружно с Горанов и вътрешния министър Младен Маринов. Поводът бяха подозренията в обществото, че тримата са свързани с Движение за права и свободи.
С Караниколов е била обсъждана опцията България да кандидатства за европейски финансиране за развиване на литиеви технологии. Идеята е да се употребява така наречен European Battery Alliance – две страни членки на Европейски Съюз аплайват дружно с две компании от съответните страни за финансиране за произвеждане на такива акумулатори. От българска страна това е „ Монбат “, а от немска притежаваното от компанията сдружение EAS, което е един от двата производителя на литиеви акумулатори в Европа.
По думите на Бобоков към този миг той има информация, че месец след диалога си с Караниколов, бизнесът им с „ Монбат “ е бил „ поръчан “. Твърди, че поръчката идва от Пеевски към ДАНС и прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР