Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с
Коментари Харесай

НАП изненадващо включи Пеевски в „Барселонагейт“

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски изненадващо се оказа обвързван с инспекциите на данъчните по „Барселонагейт“. Това излиза наяве от отговори на Национална агенция за приходите до гражданско съдружие БОЕЦ по абсурда. Организацията получава две писма след запитването си към приходната организация – едното е подписано от шефа Румен Спецов, а другото от зам.-изпълнителния шеф Георги Димов. В първия отговор се дава информация само за абсурда с къщата в Барселона, която се свързва с някогашния министър председател Бойко Борисов, само че във втория отговор се оповестява и за предоставена проверка на Пеевски, която е завършила на 27 ноември 2021 година От БОЕЦ настояват, че Пеевски не е бил включен в сигнала им за къщата в Барселона. Той въобще не е бил замесван до момента в проблема. Затова дейностите на данъчните в тази посока са изненада.

Във връзка с „Барселонагейт“ приходната организация оповестява, че все още текат няколко проверки. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, татко на манекенката Борислава, за който се открива дали има отговорности за интервала 01.01.2015 година – 31.12.2020 година От писмото, подписано от Румен Спецов, излиза наяве, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и осъществените от него разноски и придобивания на имущество и приходи на територията на Испания на 08.11.2021 година е формирана административна процедура за продан на информация сред способените органи на България и Испания, заради което производството е спряно. Към сегашния миг отговор по направеното питане не е получен.

Възложена е проверка и на притежателя на компанията „Спортни парцели Приморско“ Йордан Христов, който подписа брак с мис „Бикини“. Проверката по отношение на него касае само 2020 година и към момента не е завършила. Приключила е обаче проверката на сдружението му, която открила, че „Спортни парцели Приморско“ има спомагателни отговорности, които не попадат в обхвана на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от Национална агенция за приходите са и предприемачът Александър Чаушев, който се обявява като притежател на къщата в Барселона, близкият до Борисов – Иван Саздов, притежател на тенис клуба в Банкя, както и някогашният шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. Техните проверки не са завършили към сегашния миг, написа в писмото на Национална агенция за приходите.

На този декор прави усещане, че единствено проверката на Пеевски е завършила стремително – за месец и половина. По незнайни аргументи тя обгръща единствено 2020 година и е открила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията стартира на 5 октомври 2021 година, след обява в проверяващия уебсайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в интернационалното следствие „ Досиетата Пандора “, като не е заявил връзките си с три офшорни сдружения. Като народен представител Пеевски е задължен да разгласи всички свои компании в декларацията си по обществения указател. Пеевски уточни, че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било сделки“. По закон обаче и офшорките без активност наложително се заявяват. Данъчните очевидно не са се впечатлили от този факт.

„СЕГА“ напомня

Приходната организация подхвана абсурда „Барселонагейт“ на 27 февруари 2020 година, откакто гражданско съдружие БОЕЦ разгласява документи, от които излиза наяве, че бащата на манекенката Борислава Йовчева е вложил 1 750 000 лева като капитал в испанската компания Emma BGS SL, чието седалище е точно първокласната къща в Барселона и се проверява от испанските управляващи за пране на пари. Същото сдружение имаше и първокласен магазин за облекла с повърхност 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia. Бутикът беше мигновено опразнен и затворен след изявленията на испанския вестник „Ел Периодико“, че около следствието изскача и името на българския министър председател.

Междувременно следите към абсурда с първокласната къща и младата манекенка Борислава Йовчева, свързвана с премиера Борисов, започнаха усърдно да се замитат. Имението в Барселона, за чийто притежател се обявява някогашният шеф в „Лукойл България“ Александър Чаушев през компанията Numin Invest S.L, бе оповестено за обмен с първична цена над 2 900 000 евро.

Затвореният бутик и компанията Ema BGS S.L. пък бяха купени от брачната половинка на някогашен консултант в политическия кабинет на Бойко Борисов, сподели следствие на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD). Магазинът е станал благосъстоятелност на Росица Велкова – някогашен специалист в ГЕРБ, забъркана в следствието против лобиста Петер Хохегер. Тя от своя страна го е продала на някогашната брачна половинка на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като консултант в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше прочут деятел от Национална движение „Симеон Втори", изкарал два мандата като народен представител. Като млад политик той управлява Либералната младежка асамблея дружно с Делян Пеевски.

Бизнесменът Йордан Христов, който съставлява офшорката Palms Enterprises, вложила дружно с бащата на Йовчева 875 хиляди евро в първокласния бутик в Барселона и компанията Ema BGS S.L., изненадващо подписа брак в режим на разграничена имуществена общественост с някогашната манекенка. Пред кореспондент на проверяващия уебсайт „Биволъ“ Христов разяснява, че детето на Йовчева не е от него, а бракът бил неточност. Той не отхвърли и познанството си с премиера Бойко Борисов.

Самият Бойко Борисов отхвърля всякаква връзка със абсурда.

Прокуратурата у нас е до средата с следствието на Барселонагейт. Пред комисията LIBE на европарламента в Брюксел основният прокурор Иван Гешев изясни, че следствието в България не е завършило, тъй като се чака от отговор от испанските проверяващи. „Информация по каузи се дава единствено с позволение на наблюдаващия прокурор. Посочено е, че са направени европейски заповеди за следствие до Испания, на които досега няма отговор. И няма по какъв начин да бъде завършено едно следствие, откакто испанските правосъдни управляващи досега не са дали отговор, а българските правосъдни управляващи нямат пълномощия да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон“, сподели Гешев пред публицисти.

https://www.segabg.com/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР