Депутатът от БСП Румен Гечев подкрепя правителството да се наложи

...
Депутатът от БСП Румен Гечев подкрепя правителството да се наложи
Коментари Харесай

Румен Гечев: Убеден съм, че няма да се стигне до решението за ембарго на руския нефт

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев поддържа държавното управление да се наложи несъгласие на решението за ембарго на съветския петрол, само че е уверен, че Европейски Съюз няма да вземе общо решение за това.

" Проблемът не е единствено да се спре вноса от Русия и да се обезпечи импорт от други страни. С петрола и горивата се работи с дълготрайни контракти. При петрола има инфраструктурни и софтуерни проблеми. Нашият " Нефтохим ", с цел да работи софтуерно, най-малко 60% от петрола би трябвало да е съветски “, посочи Гечев в " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Според него решението за ембарго на съветския петрол от Европейски Съюз ще бъде икономическо самоубийство.

" Европейски Съюз ни е безценен, ние сме страна член, организираме обща политика, само че пазиме и националния си интерес. 60 на 100 от горивата в България се обезпечават от " Нефтохим ". Представете си тези 60 на 100 по какъв начин ще бъдат заместени и на каква цена от външни снабдители. Нито има външни снабдители, които да компенсират тези 60%, нито цената ще се задържи същата “, изясни депутатът от левицата.

По мотив митинга на превозвачите Гечев посочи, че акцизът върху горивата в България е най-нисък в Европейски Съюз – малко над 700 лева за бензина и към 650-660 лева за дизела. България като страна член няма право еднократно и едностранно да взима решения за премахването на акциза.

" Проблемът не е толкоз в акциза, колкото заплахата от покачване на цените на петрола, природния газ, електричеството. И заради тази причина по-важният въпрос е по какъв начин ще се развие спорът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни членки. Дали ще успеем с другите страни, които са най-зависими от вноса на нефт и природен газ, да се създадат определни излючения. Проблемът ще бъде при възможна спомагателна ескалация в цената на горивата и тогава аргументите за митинга ще бъдат по-високи “, добави Гечев.

Следователно, по думите му, българската страна би трябвало да отбрани националния си интерес в най-хубава организация и взаимна поддръжка с други страни.

" Опасността ние да се присъединим към наказания, които въздействат извънредно тежко върху цяла Европа, само че изключително върху най-слабото звено в европейската стопанска система – българската, не можем да си го позволим, защото последствията ще бъдат тежки ", добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР