Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че причината за фрапиращо

...
Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че причината за фрапиращо
Коментари Харесай

Филип Попов, БСП: Машините са причина за ниската избирателна активност

Депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов съобщи, че повода за фрапиращо ниската изборна интензивност на последните избори е въвеждането на машинно гласоподаване. Затова съгласно него най-демократичното решение е да се даде право на избор на хората – дали да гласоподават с машини, или с хартиени бюлетини. Той изрази това свое мнение в студиото на „ Добро утро, Европа “.
Беше неточност, че въведохме напълно машинното гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели. Вярвахме, че машината ще позволи казуса с недействителните бюлетини, което е реалност. В същото време тогава не отчетохме фрапиращо ниската изборна интензивност, която е в резултат на въвеждането на напълно машинното гласоподаване. Отчетохме тази своя неточност. Ето за какво в този момент се опитваме да дадем право на избор на хората. Това е демократично, това е една опция. Затова внесохме и в предходното Народно заседание, и в това, тази смяна в Изборния кодекс.
Относно връзките сред Българска социалистическа партия и досегашния съдружен сътрудник „ Продължаваме промяната “, Попов съобщи, че се надява предлагането на неговата партия за връщане на хартиените бюлетини да не е причина за срив в връзките посред им.

„ Ако „ Продължаваме промяната “ са държавнически виновна партия, уповавам се, че това няма да е никакъв проблем. Тази нервност върху хартията и машините обаче навежда към някакъв сериозен подтекст. Не знам за какво толкоз доста държат на машинното гласоподаване, а не на правото на избор. Това за мен е един сигнал, че маже би машините в реалност са били манипулирани “, разгласи той.

Попов разяснява и тематиката с евентуално заформящото се обединяване в ляво.

„ Не мисля, че става рисково за нас в ляво. Без Българска социалистическа партия не може да има някакво ляво обединяване. Всички, които дадоха тази поръчка, в един миг са били членове на Българска социалистическа партия. Били са депутати, министри. Някои са били изключени, други са си тръгнали по свое предпочитание. Затова ние излязохме с един апел, всички те да се върнат към Българска социалистическа партия, тъй като тя им е дала този политически небосвод “.

Попов призна, че е песимистичен по отношение на опцията за сформиране на постоянен кабинет, само че изрази вяра, че това може да се случи, с цел да бъдат предпазени ползите на българските жители.

„ За мен партиите в това Народно заседание би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да се сформира постоянен кабинет. Казвам го с цялата отговорност, знаейки, че мъчно ще се откри тази формула. Честно казано, не виждам такава. Необходимо е да се направи всичко, с цел да бъдат предпазени ползите на българските жители, а това може да стане посредством постоянен кабинет “, приключи той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР