Депресия, неправилно планиране, липса на образование... проблеми, с които се

...
Депресия, неправилно планиране, липса на образование... проблеми, с които се
Коментари Харесай

Какви са най-големите проблеми за спортистите след края на активната им кариера?

Депресия, погрешно обмисляне, липса на обучение... проблеми, с които се сблъскват огромен брой от спортистите незабавно откакто дейната им спортна кариера завърши или откакто осъзнаят, че не са задоволително надарени, с цел да продължат на най-високото равнище. Въпросите без отговор стоят пред всички - освен пред спортистите в България. Те стоят като дамоклев меч над главите на спортисти от целия свят.

" Във всички федерации се следи липса на основана стратегия и конструкция за поддръжка на спортисти откакто приключат със спорат, само че това не е единствено у нас, а и в чужбина ", споделя Ширин Амин - началник на програмата " Живот след спорта ".

Спортистите у нас рядко се замислят по време на кариерата си какво ще вършат след нея - имат ли други опиции отвън спорта и други упоритости.

" След моето отричане от футбола се бях ориентирал да стартира като треньор, започнах да работя с деца, тъй като нямах нужния опит и желаех да видя дали ще ми хареса ", споделя някогашният футболист Владимир Манчев.

Футболът е измежду най-засегнатите от този проблем спортове. Всъщност той стартира доста преди да се стигне до елитния, тъй като едвам 5% от трениращите в детско-юношеските школи у нас съумяват да доближат до професионални контракти с отбори от Първа или Втора лига. У нас футболни клубове както при мъжете, по този начин и при дамите има в обилие. Най-много са те при децата, тъй като ползата е голям и при най-големите, тъй като включително попадат и клубовете без школи.

" Едно дете на 15 или 15 години, когато отиде в различен град, то е откъснато от своите родители и другари, влиза в нова среда, в която треньорът му е майка и татко, ние би трябвало да създадем условия този човек да има неоходимите познания и пълномощия да помогне на това дете да се осъществя в живота ", изясни Андрей Петров - Мениджър стратегическо ръководство на БФС

Европа към този момент осъзнава значимостта на проблема. У нас също започват стратегии, ориентирани в помощ на спортисите.
" Необходимо е те да знаят, че имат опция, да видят разнообразни неща, които могат да вършат, тъй като в ръководството на спорта има ужасно доста сфери, в които могат да се развиват ", счита Ширин Амин - началник на програмата " Живот след спорта ".

Отдадени напълно на развиването на кариерите си футболистите рядко мислят за това какво ще се случи с тях откакто окачат бутонките на стената. Опцията - треньор постоянно е налице, само че не всеки има гения за това. У нас картотекираните играчи са над 41 хиляди. Тези под 18 години са малко над 22 хиляди, а навършилите пълноправие са близо 19 хиляди. Всички те в един миг стопират с дейния спорт, който е лишил достатъно време от живота им и мъчно се намира пътя по-късно.

" Футболистите са привикнали да бъдат обгрижвани през цялята си кариера, фокусирани върху тяхното показване, и когато приключиш дейната си кариера, нещата стартират да получават и други измерения ", изяснява някогашният футболист Владимир Манчев.

" Малко деца стават професионални спортисти и те би трябвало да са готови за реинтеграция в обществото, а пък тези които стават ще имат щастието или нещастието да управляавт огромни капитали, там ще са им нужни познания, с цел да могат да се осъществят вярно ", изяснява Андрей Петров - Мениджър стратегическо ръководство на БФС.

Проучванията демонстрират, че доста огромна част от спортистите, натрупали някакъв финансова капитал, изпитват усложнения по какъв начин да го ръководят по-късно, с цел да си подсигуряват положително бъдеще.

" Някой състезател е съумял да спести от заплати, завършва спортната си кариера, той има финансиране, в случай че не е създавал бизнес проект до момента, по какъв начин да знае тъкмо в каква посока би имал възвръщаемост ", пита Ширин Амин - началник на програмата " Живот след спорта "

Другият сериозен проблем е неналичието на положително обучение и познанията по непознати езици, което се трансформира в голяма за прескачане преграда.

В идващите месеци у нас с програмата " Живот след спорта " състезатели във всяка възраст ще могат да се срещнат с всички компликации от близко и да получат съвет по какъв начин да бъдат преодолени те

" Спортистите не осъзвават действително какъв брой е значимо да бъдат готови за живота си след привършване на спортната си кариера ", поучава Ширин Амин.

Вижте целия материал във видеото!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР