Депресиращото състояние на света кара хората да избягват новините, съобщи

...
Депресиращото състояние на света кара хората да избягват новините, съобщи
Коментари Харесай

Проучване: Новините депресират все повече хора в света

Депресиращото положение на света кара хората да заобикалят новините, заяви институтът на Ройтерс, базирайки се на лично изследване.
Проучване на английската изследователска група откри, че комбинираното влияние на пандемията COVID-19, войната сред Русия и Украйна и рецесията с разноските за живот са довели до понижаване на интереса към новините.
В 46 изследвани страни измежду 93 000 участници се открива, че делът на тези, които са декларирали, че интензивно заобикалят новините, се е нараснал от 29% на 38% от 2017 година насам.
В някои страни броят им се е удвоил, в това число в Бразилия (54%) и Англия (46%).
Особено младежите считат, че новините са потискащи, само че главната причина за избягването им е тяхната повторяемост, изключително във връзка с COVID-19 и политиката.
Други споделят, че новините водят до разногласия, които избират да заобикалят, или до възприятие на изтощение, а доста младежи споделят, че им е мъчно да ги схванат. Водещият създател Ник Нюман съобщи, че резултатите са "особено предизвикателство за новинарската промишленост ".
"Темите, които публицистите считат за най-важни, като политически рецесии, интернационалните спорове и световни пандемии, наподобява са тъкмо тези, които отблъскват от ден на ден хора ", сподели той.
По-голямата част от изследването е приключена преди началото на войната в Украйна през февруари, само че последвалите изследвания в пет страни откриват, че тези проблеми единствено са се задълбочили по-късно.
В отчета се показва, че доверието в медиите е спаднало в половината от изследваните страни и е повишено единствено в седем, което е преобърнало постигнатите резултати по време на пандемията.
Проблемът се задълбочава от това, че младежите от ден на ден се откъсват от обичайните медии, като 15 % от хората на възраст сред 18 и 24 години декларират, че употребяват TikTok като главен източник на вести.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР