Депозитите на граждани и фирми в банките за първи път

...
Депозитите на граждани и фирми в банките за първи път
Коментари Харесай

Българите държат над 100 милиарда лева в банките

Депозитите на жители и компании в банките за първи път надминаха прага от 100 милиарда лева За година влоговете в банките са нарастнали с 10,56 милиарда лева и в края на септември доближават 100,3 милиарда лева Банковите депозити се усилват с 11,8% за година след напредък с 12% месец по-рано (през август 2021 г.), демонстрират данните на Българска народна банка.

Само през септември спестяванията на хората и компаниите в банките са се нараснали с 841 млн. лева Оказва се, че даже при съществуването на негативни лихви за огромни суми по сметките в редица банки спестяванията не престават да нарастват.

При заемите най-бързо се усилват отпуснатите суми за покупка на къщи и жилища. Общият размер на жилищните заеми за семействата нараства с рекордните с 16,2% за година и към края на септември доближава 13,5 милиарда лева Сред аргументите за това са ниските лихви, както и възходящото предпочитание на хората да живеят в по-просторни жилища.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Размерът на депозитите в българската банкова система не спир...

Потребителските заеми за семействата са се нараснали с 9,9% за година до близо 13 милиарда лева Хората взимат повече заеми от бизнеса. За година отпуснатите на семействата заеми са се нараснали с 3 милиарда лева (+11,8%), а отпуснатото финансиране за фирмите в страната е повишено с 1,4 милиарда лева (+4,1%).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР