Денят на свободата“ на избягалата беларуска опозиция за пореден път

...
Денят на свободата“ на избягалата беларуска опозиция за пореден път
Коментари Харесай

Празник със сълзи на очи за беларуската опозиция

„ Денят на свободата “ на избягалата беларуска съпротива за следващ път предвидимо се провали

25 март постоянно е бил специфичен ден в политическия календар на Беларус. На този ден националистическата съпротива чества по този начин наречения „ ден на свободата “. На 25 март 1918 година група националистически настроени интелектуалци в Минск прогласява така наречен Беларуска национална република. Това се случва в изискванията на немска окупация, тъй че за някакъв суверенитет на новото формирование не може да се приказва.

Самите ръководители на БНР схващат това, по тази причина изпращат верноподаническа депеша до кайзера. БНР остава чисто виртуално образувание, което съществува извънредно в съзнанието на своите създатели. Не контролираше никакви територии (въпреки че имаше териториални апетити от Вилнюс до Смоленск) и не беше приета от никого.

Въпреки това „ Радата на БНР ” в заточение съществува и до през днешния ден. Тя се скита в заточение дълго време, до момента в който се откри в Канада. По време на Великата отечествена война доста ръководители на „ Рада на БНР ” се опетниха с колаборационизъм с нацистка Германия.

Когато Беларус става самостоятелна, „ Радата на БНР ” се оглавява от нацисткия колаборационист и служител на реда Йосиф Сажич, което обаче не попречи да бъде поканен в Минск през 1993 година за тържествата, отдадени на 75-ата годишнина от провъзгласяването на БНР.та

В първите години на независимостта (1991-94) даже имаше проекти 25 март да стане формален празник. Впоследствие 25 март става съществена дата в календара на беларуската националистическа съпротива, която провежда годишни шествия на този ден.

През 2018 година беларуските националисти проведоха огромен концерт в центъра на Минск, отдаден на 100-годишнината от провъзгласяването на БНР, и получиха позволение от управляващите за провеждането му. Това беше апотеозът на празничните събития, отдадени на БНР, а беларуската съпротива разгласи 100 хиляди участници, макар че цифрата беше очевидно съществено повишена.

След 2020 година отношението на беларуските управляващи към „ деня на свободата “ се промени от толерантно към внезапно отрицателно. От този миг нататък в Минск към този момент не се организираха шествия, „ денят на свободата “ изцяло мина в заточение, а Варшава и Вилнюс станаха основни центрове на „ тържества “.

Избягалата съпротива по инерция въпреки всичко се опита да употребява „ деня на свободата “, с цел да разклати обстановката в Беларус, призовавайки хората да излязат на улицата или най-малко да окачат бяло-червено-бели флагове на прозорците.

2021 година беше последната година, когато беше следена каквато и да е интензивност в Беларус на „ деня на свободата “. Но тази интензивност беше навръх равнището на флагове по прозорците или единични дейности на престарели „ градски луди “.

Така „ Денят на свободата “ най-сетне стана благосъстоятелност на беларуската политическа емиграция.

През 2024 година беларуската съпротива още веднъж се опита да активизира намаляващите си последователи и да отпразнува 106-ата годишнина от провъзгласяването на БНР.

Светлана Тихановская, която продължава да се счита за водач на беларуската съпротива, направи обичайно послание. 87-годишната Ивонка Сурвило, ръководител на Радата на БНР, заседаваща в Канада, също поздрави беларусите. Така две „ развлекателни държавни управления ” в заточение означиха датата на провъзгласяването на действително съществуваща страна.

Картината на „ празничните тържества “ тази година се оказа извънредно мрачна, а акциите във Варшава и Вилнюс, където е съсредоточена главно беларуската политическа емиграция, бяха скромни, поразяващи с малобройността си.

Това демонстрира освен общата безнравственост на беларуските политически емигранти, само че и че в този момент те просто нямат време за отмора и са по-загрижени за проблемите на всекидневието.

Очевидно е, че „ беларуският план ” в този момент е в дълбока осведомителна и политическа сянка. Западът схваща, че към този момент е невероятно да дестабилизира Беларус и да я изтръгне от съюза с Русия, а главната геополитическа борба се разпростира в Украйна.

В резултат на това беларуската съпротива се оказа на „ гладна диета “. Поради липса на финансиране доста планове стопират да работят или изпадат в хибернация. Така известният запас KYKY (признат за екстремистка група в Беларус) неотдавна разгласи закриването си. Основната причина са финансови проблеми. Телевизионният канал Белсат (признат за екстремистка групировка в Беларус), който дълги години се финансира от полското държавно управление, се движи на ръба на оцеляването.

Проблеми има и в „ офиса “ на Светлана Тихановская, която има все по-напрегнати връзки с литовското държавно управление. Литовските управляващи, разчитайки на бързия провал на „ режима на Лукашенко “ и завръщането на болшинството белоруски емигранти в родината им, схванаха, че това няма да се случи в обозримо бъдеще. Междувременно беларуската диаспора в Литва набъбна до 60 хиляди души, което стана към този момент доста обезпокоително за формален Вилнюс.

За разлика от Полша, където беларусите се интегрират и асимилират много елементарно, в Литва беларуската диаспора живее настрана заради доста по-дълбоката културна и езикова преграда. Междувременно литовските управляващи обичайно се отнасят внимателно към славянското културно, езиково и демографско наличие на тяхна територия. Поради огромното полско етническо малцинство, живеещо във и към Вилнюс, Литва има много напрегнати връзки с Полша.

Появата на огромна беларуска диаспора се трансформира в различен провокиращ фактор и литовските управляващи вършат всичко, с цел да се отърват от неканените посетители. По този метод започнаха всеобщи изземвания на разрешителни за престояване, издадени преди този момент на беларусите, под претекст за опасност за националната сигурност - литовските управляващи подозират беларуски емигранти в съдействие с беларуските разследващи служби.

Освен това Литва посочи изказвания, че концепциите на „ литвинизма “ са необятно публикувани измежду беларусите, т.е. искания за историческото завещание на Великото литовско княжество и Вилнюс като беларуски народен център. Стигна се до такава степен, че Тихановская трябваше обществено да се извини и да се отхвърли от „ литвинизма “.

Възможно е в близко бъдеще „ офисът “ на Тихановская да би трябвало да напусне Литва и да потърси леговище другаде. Може би това ще бъде Чехия. Прага е дълготраен център на беларуската националистическа емиграция, датиращ от времето на „ Радата на БНР “. Освен това чешките управляващи неотдавна оповестиха откриването на „ офис “ на беларуската съпротива. Възможно е това да е просто подготовка за приемането на „ държавното управление “ на Тихановская.

Беларуската съпротива няма да остане без поддръжката на Запада, който не се е отказал от проектите си за Беларус. Но през днешния ден това очевидно не е приоритет и беларуската емиграция е принудена да оцелява на полугладни дажби.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32494Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед34516Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед53659Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед42331Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед33552Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед548825Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178680Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136862Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122245Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92320Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков35288Управляващите в България ликуват от атентата в Москва, само че отмъщението ще е нечувано за всички  Христо Георгиев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР