Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е

...
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е
Коментари Харесай

Отбелязваме 9-и май - какво се казва в Декларацията на Роберт Шуман

Денят на Европа, празнуван на 9 май всяка година, е отдаден на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Роберт  Шуман, в която се излага неговата концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която би направила войната сред европейските нации немислима.

През 1950 г., пет години след края на Втората международна война, европейските страни към момента се пробват да преодолеят нанесените от нея провали.

Твърдо решени да избегнат друга сходна война, европейските държавни управления стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната сред исторически противници като Франция и Германия, " освен немислимо, само че и на практика невероятно “, по думите на Декларацията.

Правилно се е считало, че обединяването на икономическите ползи ще усъвършенства виталния стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася " Декларацията на Шуман ". С нея той предлага основаването на Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), която планува сливане на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в последна сметка се трансформират в това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

Светът помни и цитира ключовите изречения, изречени от Роберт Шуман:

- " Световният мир не може да бъде непокътнат без съзидателни старания, пропорционални на заплахите, които го грозят ".

- " Обединението на Европа няма да стане изведнъж или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построена посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност ".

- " Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени ориста на районите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви ".

" Фокус " разгласява цялостния текст на Декларацията:

" Световният мир не може да бъде непокътнат без съзидателни старания, пропорционални на заплахите, които го грозят.

Приносът на една проведена и витална Европа към цивилизацията е доста значим за поддържането на мирни връзки. Начело на битката за обединена Европа от повече от 20 години, Франция постоянно е имала за съществена цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе реализирано и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане внезапно или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построено посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност. Обединяването на европейските нации изисква унищожаване на вековното опълчване сред Франция и Германия. Всяко подхванато деяние би трябвало преди всичко да се отнася до тези две страни.

С оглед на това френското държавно управление предлага незабавни дейности по един съответен доста значим пункт.

То предлага френско-германското произвеждане на въглища и стомана като цяло да бъде сложено под контрола на общ Висш орган в границите на организация, отворена за присъединяване към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана незабавно ще сътвори база за икономическо развиване като първа стъпка към европейска федерация и ще промени ориста на районите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така откритата взаимност в производството ще направи възможна война сред Франция и Германия не просто немислима, само че и на практика невъзможна. Създаването на това мощно индустриално обединяване, отворено към всички искащи да вземат участие страни и целящо да обезпечи на всички държави-членки съществени първични материали за промишлено произвеждане при идентични условия, ще постави действителните основи на тяхното икономическо обединяване.

Това произвеждане ще бъде препоръчано на света като цяло - без желания или изключения - за да се способства за повишението на виталния стандарт и за насърчаването на мирните достижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към осъществяването на една от главните си задания: развиването на африканския континент.

По този метод бързо ще стане ясно, че общите ползи, които са наложителни за основаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общественост сред страни, дълго време противопоставяли се една на друга посредством кръвопролитно разделяне.

Чрез обединяването на главното произвеждане и основаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат наложителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще докара до полагането на основите на европейска федерация, нужна за запазването на мира.

За да поддържа постигането на набелязаните цели, френското държавно управление е готово да стартира договаряния въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да обезпечи модернизирането на производството и повишението на неговото качество във допустимо най-кратък срок; снабдяването на френския и немския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при идентични условия; общото развиване на експорт към други страни; изравняването и подобряването на изискванията на живот на служащите в тези браншове.

За да реализираме тези цели, започвайки от доста разнообразни нива, на които се намира сега производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни ограничения - като потребление на индустриален и капиталов проект, основаване на обезщетителен механизъм за равнене на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата сред държавите-членки незабавно ще бъде освободено от всевъзможни мита и транспортните разноски няма да се разграничават. Постепенно ще бъдат основани условия, които непринудено ще доведат до по-рационално разпределение на производството на най-високото равнище на продуктивността.

За разлика от интернационалните картели, които постановат ограничаващи практики на дистрибуцията и употребата на националните пазари и целят поддържането на високи облаги, организацията ще подсигурява сливането на пазарите и разширението на производството.

Определените нагоре съществени правила и ограничения ще бъдат включени в контракт, подписан от страните и препоръчан за одобрение на техните парламенти. Необходимите за изясняване на детайлностите по осъществяването договаряния ще бъдат извършени благодарение на съдия, избран с общо единодушие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите съглашения дават отговор на изложените правила и, при положение на невъзможност, да дефинира какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, претрупан с ръководството на схемата, ще бъде формиран от самостоятелни лица, назначени от държавните управления, като представителството им ще бъде еднообразно. Ще бъде избиран ръководител посредством общо единодушие на държавните управления. Решенията на органа ще бъдат наложителни за осъществяване във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни ограничения за способи на обжалване на решенията на органа.

Към органа ще бъде упълномощен представител на Организация на обединените нации, който ще изготвя два пъти годишно отчет до Организация на обединените нации за работата на новата организация, най-много що се отнася до придържането към нейните цели.

Институцията на Върховния орган по никакъв метод няма да предопределя методите на благосъстоятелност на предприятията. При осъществяването на функционалностите си Върховният орган ще взeма поради пълномощията на Международния орган от Рур и всички отговорности, наложени на Германия, до момента в който те са в действие ".

Днес Европейският съюз (съкратено ЕС, Евросъюз) е политически и стопански съюз сред 27 европейски държави. България е член на Европейски Съюз от 1 януари 2007 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР