Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор.

...
Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор.
Коментари Харесай

Деница Банчевска: Желани или не, промените в живота носят стрес и изискват промяна в семейната система


Деница Банчевска е лекар по логика на психиката, психотерапевт и клиничен супервизор. Придобила е образованието и опита си в Съединени американски щати. Защитила е докторска степен в региона на човешкото развиване и фамилната психотерапия. Притежава документ за психотерапевт към националната психотерапевтична асоциация на Съединени американски щати (ААМFТ).
В продължение на 11 години работи като терапевт, супервизор и теоретичен откривател към Щатския университет на Охайо (The Ohio State University), където се е учила от водещи в международен мащаб психолози и фамилни психотерапевти.
Освен като терапевт, работи и като учител и супервизор в региона на логиката на психиката, обществената активност и фамилната терапия. Член е на Българския институт по фамилна терапия, Дружеството на психолозите в България и Българска асоциация по внушаемост.
Има богат опит с разрешаването на хетерогенен вид проблеми. Преодоляване на тежки контузии и проблеми във взаимоотношенията и всекидневието, справяне със признаци на съществени психологични положения, себепознаване и самоусъвършенстване са главните насоки, в които реализира триумф със своите клиенти. Тя преглежда психичните процеси като основен съставен елемент от общото здравословно положение и целокупност на индивида и има вяра, че тяхното познаване води към един по-щастлив и съзнателен живот.

Деница Банчевска ще е преподавател на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се организира на 31 март – 1 април.



- Kой води в фамилията?


Водачеството поема, който е способен в съответната обстановка и може да взима положителни решения и да поема отговорност. Обикновено това са родителите, само че могат да настъпят компликации в салдото сред поколенията или сред сътрудниците.

В актуалното семейство, младото потомство се отделя от родителите, с цел да поведе – да обособи свое семейство (с или без деца), където в условия на самостоятелност да осъществя личния си живот. Този нов модел се постанова от развиването на обществото и съпътстващото ускорено узряване на младежите. Ако порасналите деца не се отделят от родителите, постоянно срещат усложнения да съвместят личните си стремежи и разбирания за живота с тези на предходното потомство. Най-важно е прочувственото обособяване, само че физическото обособяване се явява нужна причина за този развой.
Свързани публикации.. Осъзнато раждане и рецесиите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg 1 Грижи за интимната връзка след раждането на детето. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и доктор Веселин Христов 0 Романтичната обич и дълготрайните партньорски връзки. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и доктор Веселин Христов 0

Дори когато има обособяване на поколенията, може да се следят някои обърквания. Например, от време на време повежда единствено един от двамата сътрудници. Това е проблематично, тъй като рано или късно се отразява на взаимоотношенията и води до фамилни проблеми. Разбира се, това не значи, че се чака всеки от двамата да е способен във всичко; значимо е функциите на сътрудниците да са взаимно допълващи се и „ воденето “ да се реализира в подтекста на взаимно почитание и подкрепяне.

Друг постоянно срещан актуален проблем е наклонността да се оставят децата да водят или по някакъв метод да се наруши йерархията в фамилията. Важно е да има ясни граници сред подсистемата на родителите и подсистемата на децата. Здравословните връзки изискват родителите да са единна прочувствена единица, която се обособява от споделени права, отговорности и фамилиарност. От тази си позиция те взимат взаимно съгласувани решения за дома и всяко дете в сходство с самостоятелните му потребности. Уважението и зачитането на тези потребности включва слагането на подобаващи граници и правила съгласно възрастта и темперамента, а не желанията на детето.



- Кое семейство е крепко?


Има доста критерии за оценка на фамилиите, само че общото сред обсъжданите фактори е, че те предсказват в каква степен фамилната система е способна да се приспособява здравословно към изменящата се среда. Това включва запазването на фамилията по подобен метод, че то да обезпечава условия за развиване на всеки от членовете си в подтекста на взаимно почитание и поддръжка.
В живота се случват голям брой промени и провокации – предвидими и непредвидими. Някои от тях са свързани с естествения витален цикъл, като да вземем за пример брак, раждане на дете, пубертет, пенсиониране, гибел. Други са обстоятелствени, както произшествия, премествания, загуба на работа или приход, бракоразвод и така нататък Желани или не, измененията в живота носят стрес и изискват смяна в фамилната система. Здраво семейство е това, което може да се приспособява към потребностите на обстановката, да израства и да се учи в изискванията на промени и провокации.



- Кога можем да разчитаме на здрави връзки в фамилията? Кое може да ни го подсигурява?


Този въпрос няма еднопосочен отговор, нито има рецепта за това. Съвършеното семейство е блян, само че можем да приказваме за равнища на фамилно здраве. В науката за човешкото развиване и фамилните системи се преглеждат разнообразни фактори, които служат за знаци. Някои образци за това са фамилната подчиненост, равнището на тревога в фамилията и ефикасната връзка. Всички тези фактори са взаимосвързани. Например, в семейство с неефективна връзка има неразбираеми правила и граници и в същото време се следи високо равнище на тревога. Конкретно по какъв начин обещано семейство може да си помогне за възстановяване на фамилното здраве зависи от характерните личностови и систематични характерности, както и от факторите на външната среда. Посоката за развиване е възстановяване на горепосочените аспекти, само че процесът не е уеднаквен. Психотерапията е един от най-ефективните методите да се работи за възстановяване на фамилните взаимоотношения.

Въпросите си към Деница Банчевска можете да зададете след лекцията ѝ на 1 април в зала София ивент център по време на Форум бременност и детско здраве. Посещенията са безвъзмездни. За регистрация >>
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР