Ден, след като стана известно, че има данни, че председателят

...
Ден, след като стана известно, че има данни, че председателят
Коментари Харесай

Прокуратурата не откри престъпление при разпределението на дело за 102 млн. лв., свързано с КТБ

Ден, откакто стана известно, че има данни, че ръководителят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е направила дисциплинарно нарушаване с разпределението на дело за 102 млн. лв., обвързвано с КТБ, прокуратура оповести, че не е разкрила закононарушение по случая и е прекратила инспекцията.

До нея се стигна след сигнал на самата Дончева през ноември предходната година. Тя изиска от държавното обвиняване да ревизира дали е осъществено закононарушение по работа поради систематизиране на комерсиално дело за 102 млн.лв., обвързвано с банкрутиралата КТБ.

В хода на следствието са изискани и приобщени копия на комерсиалното дело, както и материали от инспекция, осъществявана от Инспектората на Висш съдебен съвет. Вчера стана известно, че правосъдните инспектори са установили нарушаване при разпределението на делото. Актът им обаче не е влезнал в действие, тъй като магистратът е подала възражения против констатациите в него, а срокът за преценка на основния контрольор не е изминал.

Разследващите са разпитали трима очевидци, които са формирали 6-ти правосъден състав в САС, на който първо е било разпределено делото. " Анализът на събраните доказателства е обосновал безапелационен извод за липса на осъществено закононарушение по член 282 ал.2 Наказателен кодекс или друго закононарушение от общ темперамент, осъществено от ръководителя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева ", се споделя в известието на градска прокуратура.

Разпитаните трима съдии са декларирали, че в интервала, през който разногласието бил провесен за разглеждане от 6-ти състав страните по делото или свързани с тях хора и компании, не са се опитвали да реализират с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не е било упражнявано и въздействие от управлението на съда за взимане на решение в една или друга посока.

" Като се отчетат горните справедливи условия, както и безапелационната позиция на тримата магистрати, разпитани в актуалното произвеждане (Василев, Иванов и Хайдукова), че по отношение на тях не е реализиран извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтригувани лица и не им е оказвано каквото и да е влияние от управлението на САС за взимане на съответна позиция по предмета на обсъжданото комерсиално дело, а и обективното държание на правосъдния състав след 04.10.2017 година (липсват произнасяния по разногласието, а е налице само самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за отговорно – съзнателно държание от страна на арбитър Дончева по случая, ориентирано към реализиране на специфичната цел изискуема се от член 282, алинея 1 Наказателен кодекс, а точно да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета. Поведението й е несъставомерно и това се явява съображение за преустановяване на актуалното следствие ", се аргументира наблюдаващият прокурор.

Случаят стана прочут предишния октовмри, когато арбитър Милен Василев от комерсиалната гилдия на съда закачи писмо в таблото в коридора на съда, в което упреква Дончева в дейности със " мощен корупционен аромат ".

Поводът за заявката на арбитър Василев е съответно дело, което му е било разпределено инцидентно. Става дума за търговски спор с веществен интерес от 102 млн. лева, в основата на който стои постройката на КТБ на пл. " Гарибалди " в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и точно поради това е издала заповед, с която е иззела всичките му каузи. " При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", написа тогава в писмото си арбитър Василев, което завършваше с думите: " Пожелавам ви със здраве да си харчите почтено извоюваните пари. С пренебрежение ".

Даниела Дончева беше назначена за ръководител на Софийския апелативен съд през юли 2016 година от предходния състав на Висш съдебен съвет. Преди това болшинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на арбитър Нели Куцкова, против която се беше изказал обществено и министър председателят Бойко Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР