Ден след като случаят придоби популярност, майките продължават да се

...
Ден след като случаят придоби популярност, майките продължават да се
Коментари Харесай

Лекарката, първа научила за размяната на бебетата: Установих кои са двете жени и децата им

Ден откакто казусът закупи известност, майките не престават да се грижат за бебетата, които не са техните биологични. А пред нашата камера застана лекарката, която първа научава за размяната. Според доктор Узунова, акушерката, която е изписала и двете деца е с огромен опит, по тази причина към момента няма пояснение по какъв начин се е случило всичко.

Това, което през днешния ден стана ясно е, че едната майка в никакъв случай не е виждала биологичното си дете. Причината - родила секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено към този момент било размененото. Другата родила естествено и за малко видяла бебето си директно след раждането. От болница " Шейното " обясниха през днешния ден, че по принцип по време на всяко едно раждане се работи по протокол с ясно разказани стъпки, с цел да се избегнат неточности - от прерязването на пъпната шнур до изписването. Ежегодно тези протоколи се ревизират от Агенция " Медицински контрол ".

Трудно сдържаше сълзите в очите си една от двете майки, която срещнахме, до момента в който разхождаше детето, което до неотдавна считала за свое. Развръзката стартира в деня, в който едната майка, усъмнила се, че това не е нейното бебе, се обажда в отделението. На промяна е доктор Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този миг не подозира за размяната.

доктор Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ " Шейново ": " Установих кои са двете дами и кои са двете деца. Идеята ми беше колкото и да е неприятна и стресова тази вест да я поднеса аз на пациентката. Изненада се момичето напълно разбираемо, само че по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и в този момент като тя си споделя и е уверена, че това е нейното детенце ".

11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болничното заведение с непознато дете.

доктор Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ " Шейново ": " Не можем да си го представим по какъв начин е станало. На работа е била опитна колежка със стаж даже малко повече от моя с две специалности, извънредно ерудиран човек ".

Двете родилки са били в разнообразни стаи, още първата минута след раждането на децата се слагат лентички с фабрични номера.

доктор Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ " Шейново ": " Преди да се сложи на новороденото гривничката се демонстрира на майката и се чете на глас от нея какви цифрички вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я слагаме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Веднъж като се щракне ето по този метод това гнездо влиза в този издатък, в този момент в случай че стисна повече не мога да го разделя единствено с ножица или би трябвало да се раздра ".

Как и по кое време ще завърши обаче тази история? За да си върне биологичното дете всяка майка може би ще би трябвало да премине през дълга борба в съда.

Пламен Борисов - юрист: " Трябва да заведат един куп каузи и в случай че другото семейство се съпротивлява, ще стане ужасно. Такива случаи би трябвало да се позволяват за дни, няма никакво време. Ако желаеме да изправим грешката, не би трябвало тези деца да не престават да построяват персонални връзки с неверните родители ".

За родителите остава да чакат дали и по кое време ще си получат биологичните си деца.

По тематиката работят: Мая Димитрова, Йоана Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР