Ден, след като правителството и земеделските производители се договориха с

...
Ден, след като правителството и земеделските производители се договориха с
Коментари Харесай

Вицепрезидентът и земеделска асоциация – негативни към меморандума

Ден, откакто държавното управление и земеделските производители се договориха с меморандум по настояванията на протестиращите и протестните им дейности стопираха, вицепрезидентът Илияна Йотова и от Асоциацията на земеделските производители в България обявиха, че нямат високи упования от меморандума. 

Очевидно с един меморандум всички тези проблеми на земеделците не могат да бъдат решени, разяснява пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че са били чути многочислени изявления на аграрни производители и на специалисти в преработвателната индустрия.
Кризата със зърното разкри в действителност доста съществени проблеми
в системата на земеделието, уточни Йотова.

Що се отнася до меморандума, несъмнено има положителни планове, само че не би трябвало да забравяме, че има решение на Народното събрание. Това решение, с днешна дата, никой не е отменил. Чакаме идващите дни да забележим дали ще бъде пререшено и какви ще бъдат идващите стъпки на ръководещите “, разяснява вицепрезидентът.

В същото време от Асоциацията на земеделските производители в България излязоха с позиция, в която се показва, че подписаният с държавното управление меморандум не удовлетворява изцяло настояването на протестиращите фермери за отбрана на българската селскостопанска продукция.

Ограничаването на вноса единствено във връзка с слънчогледа е стъпка в вярната посока, само че тя не е задоволителна – написа в отвореното писмо, което организацията изпрати до медиите.

В позицията си асоциацията показва безпокойство, че на този стадий няма
никаква гаранция, че този механизъм с квотите за импорт на артикули от Украйна
ще работи и още повече, че ще се съблюдава.

Единственото несъмнено решение е цялостна възбрана на импорт от Украйна на плодове и зеленчуци, месо, мляко и мед – обобщава позицията си Асоциацията на земеделските производители у нас.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР