Ден, след като парламентът на Косово единодушно гласува да позволи

...
Ден, след като парламентът на Косово единодушно гласува да позволи
Коментари Харесай

Косовската армия ще може да участва в мироопазващи мисии на САЩ

Ден, откакто Народното събрание на Косово единомислещо гласоподава да разреши на Силите за сигурност на Косово (ССК) да си партнират с американската войска в бъдещи интернационалните мироопазващи задачи, настоящият президент на страната Вьоса Османи подписа декрет, с който разреши изпращането на контингенти на ССК на задачи в чужбина, оповестява Gazeta Express, съобщи организация " Фокус ".

Законодателите в Косово се събраха на изключителна сесия и гласоподаваха с голямо болшинство настояването на държавното управление за изпращане на новосформираната войска на страната в мироопазващи задачи, в които тя ще си партнира с Националната армия на Айова на американската войска.

Посолството на Съединени американски щати в Прищина приветства този ход. „ Вчерашното единомислещо гласоподаване на Народното събрание разрешава на косовските сили за сигурност да си партнират с армията на Съединени американски щати по бъдещи интернационалните мироопазващи задачи - демонстрирайки, че Косово е готово да одобри своята споделена отговорност за световния мир и сигурност “, се показва в изказване на дипломатическото посланичество.

Силите за сигурност на Косово наброяват 3400 души и бяха превърнати в постоянна войска преди две години след гласоподаване в Народното събрание. Очаква се леко въоръжената войска на страната да разполага с 5000 военнослужещи и 3000 резервисти, натоварени със задачата да се оправят с реагирането при рецесии и интервенциите по гражданска отбрана, когато тя стане изцяло оперативна войска за интервал от 10 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР