Ден след като Паметникът на Съветската армия се раздели с

...
Ден след като Паметникът на Съветската армия се раздели с
Коментари Харесай

И главата му падна...

Ден откакто Паметникът на Съветската войска се раздели с ръката на главната фигура, стискаща автомат „ Шпагин “, през днешния ден падна още една съществена част от композицията – главата на руския боец от  върха на монумента.

Тя също бе отрязана с флекс, а Българска национална телевизия предаваше демонтажа онлайн.





В третия ден от свалянето на паметника, придобил основния прякор МОЧА, като редуциране от Монумент на окупационната Червена войска, в региона му има засилено полицейско наличие.

Рано сутринта проруските „ бранители “ на ПСА липсваха. Затова пък блокираха работата на Народното събрание.

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската войска е разчетен за 59 дни, сподели регионалният шеф на София Вяра Тодева в сряда. Тя счита, че при бързи темпове на работа монументът може да бъде отстранен и до началото на Коледните празници.

Демонтажът ще коства 260 000 лв.. Това включва всички действия, в това число и обезпечаването на защита за идващите 12 месеца.

Тодева към момента отхвърля да конкретизира къде ще се съхраняват детайлите на монумента – това се правело от съображения за сигурност.

Фигурите обаче ще бъдат съхранени, разказани и ще стартират действия по основаване на техническа спецификация за възлагане на реституция, както и оценка на цената на самата реституция, с цел да може да се разгласи социална поръчка, сподели тя.

По проект би трябвало да има възобновяване и реституция на фигурите и барелефите, а самият фундамент да остане на мястото си. Какво ще се случва с него - ще зависи от решение на Столичната община. Главният проектант на София е почнал процедура по смяна на Подробния организационен проект, след което ще бъде разгласен конкурс.

Рязането на монумента стартира в нощта против сряда с рухването на ръката на руския боец, държаща автомат.
 Автор на фотографията с отрязаната ръка, стискаща " Шпагин ", е служащият, който я отряза.
След дейности по обезопасяването на фигурите през целия ден през вчерашния ден, рано тази заран стартира рязането на главата на боеца.
 Отрязването на главата.

 Отделянето ѝ от тялото.

 Свалянето ѝ на земята.

 Обезлавеният монумент.

 Главата е на земята, ползата към нея - най-малък.

 Снимка от.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР