Ден след като определи действията на руските сили в Украйна

...
Ден след като определи действията на руските сили в Украйна
Коментари Харесай

Украинските сили в Мариупол са успели да се свържат, въпреки руските атаки. Русия твърди за предали се защитници на града


Ден откакто дефинира дейностите на съветските сили в Украйна за " геноцид " президентът Джо Байден в сряда, че Съединени американски щати дават на Украйна спомагателен пакет военна помощ в размер на 800 млн. $, с което общият размер на отпусната от Съединени американски щати до момента помощ на страната от началото на съветската инвазия, надвишава 2.4 милиарда $.

Пакетът от военна помощ включва артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини, уточни Байдън в изказване след телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски.

Според Белия дом американският президент е дал също зелена светлина за доставки на хеликоптери на Украйна.

Целта на тази нова помощ съгласно Вашингтон е да помогне на Украйна да отблъсне огромна съветска атака в източната част на страната.

Досега Съединени американски щати се въздържаха да доставят тежки въоръжения, каквито желае Украйна, смятайки, че по този начин ще изострят още повече напрежението сред Вашингтон и Москва с риск американците да бъдат сметнати от Русия за страна участник в спора, показва Агенция Франс Прес.

По думите на Байдън в новия пакет са включени " доста високоефективни видове въоръжение ", което и по-рано е предоставяно на украинската войска, а също и нови средства, небоходими с оглед идното " необятно нахлуване на Русия в Източна Украйна ".

" Уорстрийт джърнал ", че този път Белият дом предотавя на Украйна повече тежко оръжие, в сравнение с по-рано. Също по този начин, съгласно информация на вестника, Вашингтон ще споделя с Киев разследващи данни, които могат да оказват помощ на украинската войска да нападна цели в Донбас и Крим.

Пентагонът заяви, чу Киев ще получи нови партиди противотанкови ракети " Джавелин ", дронове -камикаде, а също по този начин:

11 хеликоптера Ми-17, които по-рано са били предопределени за Афганистан;

18 гаубици диаметър 155 мм;

Противовъздушни и противоартилерийски радари;

200 бронетранспортьора M113;

100 джипа Humvee;

Оборудване за отбрана от химически, биологични и радиационни офанзиви.

Американският президент Джо Байдън организира телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, с цел да го " увери в твърдата поддръжка на Съединени американски щати " за Украйна, заяви Белият дом, представен от Франс прес.

Украинският президент, от своя страна, написа в Туитър, че двамата водачи са " разискали нов проект за военна и евентуално икономическа помощ ".
P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }
" Азов " и украниските морски пехотинци са съумели да се свържат макар съветското настъление

Командирите на двете украински воински елементи, отбраняващи обсадения от руснаците пристанищен град Мариупол, обявиха в взаимно, че са съумели да обединят силите си и не престават битката. Това бе оповестено в сряда вечерта, откакто сутринта на същия ден Русия заяви, че напредва в напъните си да завладее града.

Украинските военни са блокирани в Мариупол, който е основна цел на руснаците още от началото войната и е подложен да безогледин обстрел. През изтеклите 49 дни съветските военни на няколко пъти оповестиха, че са завзели стратегически позиции в града. Ясно е обаче, че срещат гневен отпор от украинците.

Командирът на " Азов " Денис Прокопенко споделя във видеообръщението, че неговият полк е съумял да се свърже с войските от 36-та бригада на морската пехота на украинските Военноморски сили, само че признава, че някои от украинските бранители на града са се предали.

Денис Прокопенко и командирът 36-та бригада на морската пехота на украинските Военноморски сили майор Сергей Волна декларират, че не престават битката.

" Вчера ние се обединихме с достойните бойци от батальона на морската пехота – същински воини, герои, които остават правилни на клетвата си, правилни на украинския народ, и не престават отсега нататък да отбраняват нашия град....Не правете герои дезертьорите и бойците, които непринудено се предадоха в плен. Те избраха пътя на позора. Тези хора никога не заслужват да бъдат героизирани ", декларира Прокопенко.

По-рано Русия разгласи, че над 1000 украински морски пехотинци са се предали в Мариупол.

Ако руснаците завладеят индустриалната зона " Азовстал ", която е леговище на украинските морски пехотинци, те ще имат цялостен надзор върху пристанището, тясната линия земя сред регионите под съветски надзор на запад и изток, и ще си обезпечат сухопътен кулоар за съветските войски и доставки.

Журналисти на Ройтерс, които съпровождат подкрепяните от Русия сепаратисти, видяха огнени талази, издигащи се през днешния ден от комплекса.

В тазсутрешната си сводка украинският общоприет щаб споделя, че съветските сили не престават да нападат " Азовстал " и пристанището. Представител на украинското министерство на защитата съобщи, че няма информация за предали се морски пехотинци.

Говорителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков сподели, че 1 026 бойци от 36-а бригада на украинската морска пехота са се предали в металургичния цех в Мариупол , съобщи Асошиейтед прес.

Не излиза наяве по кое време тъкмо е станало това и какъв брой украински военни към момента пазят Мариупол.

Сред предалите се 1026 украински военнослужещи, 162-ма са офицери, 47 са дами, съветското военно министерство. В известието се споделя, че на 151 ранени е оказана здравна помощ на място, след което са откарани в локалната болница.

Би Би Си съобщи, че британецът Ейдън Ейслин, който се бие дружно с украинските бойци в Мариупол, се е обадил на майка си и на другар и е споделил, че командирите са останали без храна, амуниции и други доставки и ще се предадат.

Руската страна телевизия сподели в сряда репортаж, за който твърди, че е от Мариупол. На фрагментите се виждат десетки мъже в камуфлажни униформи, които вървят в колона с вдигнати ръце и носят други на носилки или инвалидни колички. Един мъж държи бял байрак в едната си ръка, а с другата – носилка. Зад тях се вижда висока индустриална постройка с разрушени прозорци и без покрив, която съгласно съветската телевизия е маталообработващият цех " Илич ".

Чеченският водач Рамзан Кадиров сподели, че над 1000 украински морски пехотинци са се предали, и прикани оставащите бойци, които се крият в " Азовстал ", да сложат оръжие.

В металургичния комбинат сега има към 200 ранени, които не може да получат никаква здравна помощ, написа Кадиров в пост в Телеграм. За тях и за всички останали ще е по-добре да сложат завършек на тази безсмислена опозиция и да си отидат вкъщи при фамилиите си, съобщи още той.

Съобщението на Москва за предалите се украински бойци пристигна часове след новината, че украинците са завладели ръководителя на политическия съвет на проруската партия в Украйна " Опозиционна платформа за живот " Виктор Медведчук, именуван " кума на Путин ".

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, съобщи в сряда, че бранителите на Мариупол са останали без доставки, само че " само че се бият под бомбите за всеки метър на града " .

Олексей Арестович, различен консултант на Зеленски, не разяснява изказванието за предалите се украински военни, само че споделя в Туитър, че детайли на същата бригада са съумели да се свържат с други украински сили в града вследствие на " рискована маневра " .

Арестович даже написа във Facebook, представен от Би Би Си, че отбранителната система на града се е нараснала и засилила.

Петро Андрейченко, консултант на кмета на Мариупол, отхвърли изказванието на Русия за над 1000 предали се украински бойци в града.

Украйна към момента държи няколко зони в града, сподели той пред Би Би Си в сряда вечерта и назова съветските изказвания " невъзможни ".

" Те не управляват пристанището, те не управляват " Азовстал ", съобщи той.

Украинският зам.-министър на защитата Хана Малияр сподели, че страната проверява изказвания, съгласно които дронове са хвърляли отровни вещества в града. Според нея е допустимо в града да са употребявани фосфорни боеприпаси.

Украинската войска заяви през днешния ден в Телеграм, че въздушните съветски бомбардировки в Мариупол не престават и са ориентирани най-много против пристанището и огромния металургичен комплекс " Азовстал ". Този лабиринт, трансформирал се в бастион на украинските сили, които се окопават на километри в него, ще стане сцена на яростна борба за цялостния надзор над града, отбелязва Франс прес.

Журналисти от Агенция Франс Прес на място, които се движат с съветските сили в Мариупол, видяха овъглените руини на града, за който украинските управляващи споделят, че е опустошен на 90 %.

Към момента няма без значение удостоверение на изказванията на украиската и съветската страна за обстановката в Мариупол.



Ето и другите събития от 49-ия ден на войната:

17.30

В моргите в украинския град Днепър има над 1500 тела на убити съветски бойци

Телата на повече от 1500 убити съветски бойци се намират в моргите в Днепър, сподели през днешния ден заместник-кметът на източния украински град Михайло Лисенко, представен от Франс прес.

" В моргите в Днепър има над 1500 тела на съветски военни, които никой не желае да прибере ", съобщи той в изявление за " Настояшчее время " - рускоезична медия, финансирана от Вашингтон.

" Те се намират във фризерите на моргите ", сподели Лисенко и добави, че се надява " съветските майки да могат да дойдат да потърсят синовете си ". " Каквото и да си мислите, това са нечии деца. Отгледани от своите майки... те са ги обичали, водели са ги на учебно заведение на 1 септември " - деня, когато стартира образователната година в Русия.

" Имам една молба..., ние ще организираме всичко, само че оставете съветските майки да приберат телата на своите синове ", сподели още Лисенко, обръщайки се към съветските управляващи.

Русия остава доста дискретна за военните си загуби след нашествието в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес. Последната публична информация - от 29 март, беше за 1351 убити и 3825 ранени. Русия " понесе тежки военни загуби ", призна обаче предходната седмица представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Днепър е огромен промишлен град с население от 1 милион души, през който минава едноименната река. Той е покрай Донбас и може, съгласно специалисти, да бъде последваща цел на съветската " специфична военна интервенция " в Украйна, която бе пренасочена в източната част на страната, отбелязва още Франс прес.

17.15

Прокурорът на Международния углавен съд: Украйна е " място на престъпление "

Прокурорът на Международния углавен съд, британецът Карим Хан, дефинира през днешния ден Украйна като " място на престъпление " по време на посещаване в Буча, покрай Киев, съобщи Франс прес.

Украйна е място на престъпление. Тук сме, тъй като имаме основателна причина да считаме, че се правят закононарушения, които са от компетенцията на Съда. Трябва да пробием мъглата на войната, с цел да стигнем до истината, съобщи Хан пред публицисти при визитата си в града, където съгласно украинските управляващи стотици цивилни са били открити мъртви след съветската окупация на селището.

Хан посочи, че екип от криминолози на МНС се готви да работи " с цел да можем да отделим истината от измислицата ".

Трябва да сме отворени и да имаме вяра на доказателствата. Законът би трябвало да бъде мобилизиран и пуснат в деяние в отбрана на цивилните, сподели Хан.

Журналисти от Агенция Франс Прес, които съумяха да влязат в Буча на 2 април, видяха трупове на 20 мъже в цивилни облекла, разпръснати в регион от няколкостотин метра на една от градските улици. Един лежеше до колелото си, други бяха с пазарски чанти. Трети лежеше на една страна с вързани зад тила ръце. Поне двама от мъртвите бяха с огромни рани на главата.

От няколко дни те участват на ексхумацията на тела от всеобщи гробове в Буча и други обитаеми места в покрайнините на Киев, които в продължение на няколко седмици бяха окупирани от съветски бойци.

Клането в Буча провокира ужасяващо наказание в целия свят и накара съдружниците на Киев да наложат нови наказания на Русия.

Москва отхвърля всякаква отговорност за тези смъртни случаи и дефинира обвиняванията за цивилни, убити от съветски бойци, като " подправени ".

16.45

Руските управляващи оповестиха за пукотевица в Курска област до границата с Украйна

Властите в съветската Курска област обявиха, че през днешния ден до границата с Украйна е имало пукотевица, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според районните управляващи е била чута пукотевица край съветското село Гордеевка покрай границата. " Не е имало жертви или опустошения от наша страна ", съобщи администрацията на Кореневский регион в своя канал в мобилното приложение " Телеграм ".

За момента не е ясно какво се е случило, защото управляващите дадоха спорни информации и изтриха по-ранно известие, в което се споделяше, че е бил обстрелван граничен пункт, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на Кореневский регион заяви в обществената мрежа " ВКонтакте ", че е бил обстрелван граничен пропускателен пункт в Гордеевка. Според управляващите съветските граничари са отвърнали на огъня, само че не е имало жертви и опустошения от съветска страна, показва ТАСС.

16.15

Съветник на Зеленски отхвърли украинският президент да е отхвърлил предложение за посещаване на немския си сътрудник

Съветник на началника на канцеларията на Володимир Зеленски отхвърли изказванията, че украинският президент е отхвърлил предложение за посещаване в страната на немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи Ройтерс.

Вчера Щайнмайер сподели, че е възнамерявал да посети Киев дружно с президентите на Полша, Естония, Литва и Латвия, с цел да изпрати " мощен сигнал за европейска взаимност с Украйна ". " В Киев обаче не пожелаха това да стане ", добави той.

Германският вестник " Билд " писа, че Зеленски е отхвърлил проектите за посещаване на Щайнмайер поради околните му връзки с Русия през последните години и неговата поддръжка за газопровода " Северен поток 2 " - след това анулиран план, който бе умислен да удвои притока на съветски газ непосредствено в Германия.

15.30

Президентите на Полша и балтийските страни дойдоха в Киев

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония - Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис - дойдоха през днешния ден в Киев, с цел да се срещнат с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, заяви канцеларията на полския държавен глава, представена от Ройтерс.

Четиримата се причислиха към увеличаващия се брой европейски водачи, посетили украинската столица, откакто по-рано този месец съветските войски бяха изтласкани от северната част на страната, отбелязва Ройтерс.

" Отиваме в Киев със мощно обръщение на политическа поддръжка и военна помощ ", написа в Туитър литовският президент Гитанас Науседа, публикувайки и фотография на четиримата президенти до трен.

Канцеларията на полския президент Анджей Дуда удостовери в Туитър, че те са пристигнали в Киев.

Срещата със Зеленски ще се концентрира върху способи за подкрепяне на цивилните и армията на Украйна, както и върху следствието на военни закононарушения, съобщи представител на естонския президент Алар Карис.

Срещата ще се състои ден откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че съветското настъпление в Украйна се равнява на геноцид. В същото време съветският му сътрудник Владимир Путин съобщи, че Москва ще продължи " ритмично и умерено " интервенцията си и ще реализира задачите си.

Канцелариите на четиримата президенти отхвърлиха да дават детайлности заради аргументи, свързани със сигурността


Снимки Туитър

15.15

Седем убити за денонощие при съветски удари в Харковска област, други седем убити в Херсонска област

Седем души са били убити през последните 24 часа при съветски удари в североизточната украинска Харковска област, заяви през днешния ден губернаторът на региона, представен от Франс прес.

Седем души бяха убити, а 22 са ранени, написа Олег Синегубов в Телеграм, като посочи, че двегодишно момченце, ранено при бомбардировка преди два дни, е умряло през вчерашния ден в болница.

Украинската генерална прокуратура заяви през днешния ден за 7 души, убити от съветски бойци в къща в село в южната Херсонска област. Според следствието, съветските бойци са простреляли шестима мъже и една жена в село Правдине. В опит да прикрият закононарушението, окупаторите взривили къщата, в която са били телата на жертвите, заяви прокуратурата.

13.00

Украйна чака немският канцлер Шолц да уреди доставка на оръжия

Украйна чака от немския канцлер Олаф Шолц " на практика решения ", в това число доставка на тежки оръжия, в своя поддръжка против съветската атака, съобщи през днешния ден консултант на украинския президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес.

Нашият президент чака канцлерът да вземе неотложно на практика решения, в това число за доставка на оръжия, сподели по немската социална телевизия Цет Де Еф Олексий Арестович.

По-специално ориста на Мариупол и на популацията в източната част на страната " зависи от немските оръжия, които ние може да получим ", само че които не идват, акцентира съветникът на Зеленски.

Той въпреки всичко регистрира прогрес в позицията на Берлин, който " стартира с отвод ", с цел да стигне до " разискване на доставката на тежки оръжия ".

Германия към този момент доставя защитни оръжия на Украйна, само че от няколко дни федералният канцлер е под напън даже от средите на ръководещото болшинство да даде позволение за изпращане на нападателни оръжия, изключително на бронирана техника.

Времето обаче изтича, сподели Арестович, тъй като " всяка минута, в която не идва танк, нашите деца умират, тях ги изнасилват, тях ги убиват ". Според него " ужасните картини на спора " припомнят на унищожаването на Берлин през 1945 година, а това, което прави съветската войска в Украйна, " не е по-различно ".

Тези изказвания идват на фона на напрежението сред Германия и Украйна, след вчерашния отвод на президента Зеленски да одобри немския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер, който искаше да замине за Киев с делегация на Полша и балтийските републики. Щайнмайер е подложен на критика за неговата дипломация на доближаване с Русия до момента в който беше външен министър при ръководството на Ангела Меркел.

Бях подготвен да отпътува, сподели през вчерашния ден Щайнмайер във Варшава, само че явно, и би трябвало да го отбележа, това не беше мечтано в Киев. Той изрази страдание, тъй като " задачата на тази аудиенция беше да изпрати мощен сигнал за обща европейска взаимност с Украйна ".

Всекидневникът " Билд " първи заяви за тази " плесница " и цитира украински посланик с доста остри думи към президента социалдемократ: " Всички тук знаем за околните връзки на Щайнмайер с Русия…Той не е добре пристигнал в Киев за момента. Ще забележим дали това ще се промени ".

12.00

Киев разгласи, че през днешния ден няма да има филантропични коридори в Украйна, тъй като е прекомерно рисково

Украйна няма да отвори през днешния ден нито един филантропичен кулоар, тъй като е прекомерно рисково, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, представена от Франс прес.

Тя упрекна за това съветските въоръжени сили. Те " нарушават нормите на интернационалното право " и по тази причина обстановката е рискова, сподели Верешчук.

За страдание, през днешния ден няма да отворим филантропични коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха рейсовете, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, съобщи Верешчук.

Окупаторите освен не съблюдават нормите на интернационалното филантропично право, само че и не могат да управляват вярно хората си на място. Всичко това основава такова равнище на заплаха по пътищата, че през днешния ден сме принудени да се въздържим от отваряне на филантропични коридори, уточни още украинският вицепремиер.

Киев упреква Москва, че систематично не съблюдава прекратяването на огъня по филантропичните коридори. Украинските управляващи обаче рядко се отхвърлят изцяло от отварянето на такива направления, отбелязва Агенция Франс Прес. Последното цялостно прекъсване на евакуацията беше на 28 март.

На фона на предстоящата всеки миг съветска военна атака в Източна Украйна, локалните управляващи приканват популацията да се изтегля, отбелязва още Агенция Франс Прес.

10.00

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев, заяви през днешния ден в Туитър Якуб Кумох, представител на канцеларията на полския президент.

" Президентът на Полша Анджей Дуда, дружно с президентите на Литва Гитанас Науседа, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис, пътува към Киев ", написа Кумох. Публикацията в Туитър е съпроводена от фотография, от която излиза наяве, че четиримата президенти пътуват с трен. " Така страните ни показват поддръжката си за братска Украйна и президента ѝ Володомир Зеленски ", се споделя в туита.

08.00

Над 720 убити в Буча и други покрайнини на Киев по време на съветската окупация

Над 720 души са били убити в Буча и други покрайнини на Киев по време на съветската окупация, а още над 200 души са в неопределеност. Това заяви министерството на вътрешните работи на Украйна, представено от Асошиейтед прес.

Само в Буча досега са открити 403 тела по данни на кмета Анатолий Федорук.

Главната прокуратура на Украйна съобщи през вчерашния ден, че проверява и събитията в региона на град Бровари, който се намира на североизток. Властите оповестиха, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково и се счита, че виновни за това са съветските сили.

07.00

Зеленски предлага замяна на Медведчук с пленените в Русия украинци

Украинският президент Володимир Зеленски предложи на Москва замяна на арестувания от управляващите в Киев украински народен представител и предприемач Виктор Медведчук, непосредствен на Владимир Путин, с пленените в Русия украинци, съобщи Франс прес.

" Предлагам на Руската федерация да заменяем този човек за нашите синове и дъщери, които сега са в плен в Русия ", съобщи Зеленски във видеообръщение в " Телеграм ".

Украинските управляващи оповестиха нощес за ареста на 67-годишния Медведчук, който избяга от домакински арест малко след началото на съветското навлизане в Украйна и се укриваше до през вчерашния ден. " Специална интервенция бе извършена, с помощта на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа! ", съобщи Зеленски в " Телеграм " и придружи известието си със фотография на Медведчук, окован с белезници и облечен с украинска военна униформа.

06.30

Байдън за първи път упрекна Русия в осъществяване на геноцид

Джо Байдън за пръв път упрекна Русия, че прави геноцид в Украйна, предадоха международните организации.

" Бюджетът на вашето семейство, опцията да заредите резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали един деспот афишира война и прави геноцид на другия завършек на света ", съобщи Байдън по време на посещаване в Айова, отдадено на битката с инфлацията. Байдън преди е заявявал, че не счита съветските дейности за геноцид, а ги наричаше " военни закононарушения ".

" Вашингтон пост " напомня, че американски публични представители са се въздържали до момента да употребяват този термин, който значи опит за заличаване, напълно или частично, на избрана група хора. Изданието показва, че след речта си президентът е декларирал пред кореспонденти, че умишлено е използвал тази дума, само че е добавил, че оставя на юристите да решат дали в действителност става дума за геноцид съгласно интернационалното право. " На мен сигурно по този начин ми наподобява ", цитира " Вашингтон пост " изказването на Байдън.

Организация на обединените нации дефинира геноцида като " дейности, осъществени с желание за заличаване, напълно или частично, на национална, етническа, расова или религиозна група ". И съгласно Байдън тъкмо това прави Русия в Украйна поради доказателствата за изтребване на невъоръжени цивилни в киевското предградие Буча. По думите на президента " става все по-ясно и ясно, че Путин се пробва да изтрие концепцията да си украинец ", написа вестникът.

С пост в " Туитър " украинският президент Володимир Зеленски похвали Байдън като " същински водач " и акцентира какъв брой е значимо нещата да се посочват с точните им имена. " Истински думи на същински водач. Да назоваваш нещата с техните имена е значимо, с цел да се изправиш против злото. Благодарни сме на Съединени американски щати за оказаната ни до момента помощ, само че незабавно се нуждаем от още тежки оръжия, с цел да предотвратим последващи съветски жестокости ", гласи изказването на президента на Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР