Ден, след като най-малката партия в 48-ото Народно събрание –

...
Ден, след като най-малката партия в 48-ото Народно събрание –
Коментари Харесай

Да има чуваемост. ГЕРБ очаква от Гешев идеи как може да бъде разследван независимо

Ден, откакто най-малката партия в 48-ото Народно заседание – " Български напредък ", откликна на Иван Гешев за разговор с депутатите и го предложения в Народното събрание, това стори и най-голямата – ГЕРБ.

Подобно на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, който във вторник увери Гешев, че ", депутатите от партията на Бойко Борисов също дадоха да се разбере, че за тях въпросът с оставката на основния прокурор не стои на дневен ред.

Вместо това те заявиха, че са съгласни с позицията на Гешев по тематиката за промяна на правосъдната система е нужен " експертен спор и да има чуваемост ". И даже стана ясно, че чакат от неговия екип хрумвания по какъв начин да бъде решен казусът с неналичието на механизъм за без значение следствие на основния прокурор.

Тази тематика стои пред България от ноември 2009 година, когато (ЕСПЧ) за пръв път разяснява недосегаемостта на ръководителя на държавното обвиняване в решението си по делото " Колеви против България ", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 година прокурор Николай Колев.

През идващите години рекомендации и упования за решаването на този проблем от време на време са идвали от Съвета на Европа и Европейската комисия. Само преди ден за следващ път уточни, че чака цялостна правосъдна промяна.

В началото на срещата с Гешев и част от неговите заместници председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова означи, че в подтекста на последното мнение на консултативния орган на Съвета на Европа би трябвало да бъдат разисквани " законодателни решения в частта за отговорността на основния прокурор ".
 Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов от ГЕРБ.
Като незабавна обаче тя дефинира друга тематика – измененията в " морално остарелия " Наказателен кодекс. Със същите думи Гешев дефинира този закон няколко часа по-рано по време на. По този мотив Атанасова напомни, че измежду предизборните обещания на ГЕРБ са ускорение на правосъдния развой и възобновяване на възприятието за правдивост на българските жители.

" Изключително благодаря за опцията да изложим своите визии и експертни мнения ", сподели от своя страна Гешев и още веднъж изложи тезата си, че страната е изправена пред " национална злополука " поради нарасналите равнища на престъпност.

Подобно на всички предходни свои обществени появи, в които разяснява тази тематика, той още веднъж не показа статистически данни в поддръжка на това изказване. Посочи обаче, че един от проблемите на българския углавен развой е, че " се натъртва на правата на нарушителя постоянно ".

Директорът на националното следвие и негов заместител Борислав Сарафов пък посочи като проблем " тежкият педантизъм " в процесуалните закони, който съгласно него забавя правораздаването.

" Това, което би трябвало да се промени, не е персонализирана правна промяна, а инструментите, с които работим ", добави Сарафов, който е единствен претендент в сегашния конкурс за идващ началник на Националната следствена работа.

По време на срещата Гешев на няколко пъти разкритикува държанието на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които не престават да упорстват за неговата оставка. Освен тях, Българска социалистическа партия и " Възраждане " също към момента поддържат тази позиция.
 Борислав Сарафов и Иван Гешев.
" Няма по какъв начин хора, които нищо не схващат от право, да вършат правна промяна ", означи основният прокурор споменавайки някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова, която внесе във Висшия правосъден съвет (ВСС) искане за отстраняването му от поста, само че то беше отхвърлено от болшинството.

По мотив изчезналият механизъм за без значение следствие на основния прокурор Гешев разяснява, че българското законодателство " надалеч не е това, което беше когато беше постановено решението по делото " Колеви против България ".

" Юридическият отговор е, че това може да стане единствено посредством конституционни промени ", добави въпреки всичко той, наблягайки, че има поради " деликатно премислена конституционна промяна ", а не " да се даде оръжие в ръцете на една политическа формация ".

По този мотив Радослав Чолаков от ГЕРБ сподели, че споредн него има " сили и кръгове ", които не желаят да се реши казусът с недосегаемостта на основния прокурор, а го превръчат в " парен чук, с който се удря политическата и правосъдната система непрестанно ". Затова поддържа тезата на прокуратурата, че " полемиката за правораздавателна промяна би трябвало да излезе отвън Народното събрание ".

" Ние би трябвало към този момент този проблем да го решим и да го затворим ", заключи Чолаков и добави: " Би било мнного забавно самата основна прокуратура да даде своите оферти. "

В отговор Гешев съобщи, че неведнъж е разговарял с представители на Венецианската комисия и " резултатът, който те желаят ", може да бъде реализиран единствено посредством конституционни промени. Той обаче не посочи какви би трябвало да бъдат те.
 Даниел Митов и Радослав Чолаков.
" Тогава когато диалогът е професионален, нещата се почистват ", сподели и Екатерина Захариева, която беше вицепремиер по правосъдната промяна в последния управнически мандат на ГЕРБ (2017-2021).

Тя сложи под въпрос дали би трябвало да се мисли за напълно нов механизъм за незаивисимо следствие на основния прокурор или " би трябвало да се огледа още един път какво може да се направи с пълномощията, йерархичната взаимозависимост ".

" Тази среща става все по-интересна, аз чувствам по какъв начин с нейното развиване диалогът става все по-наситен с конкретика. За страдание тя е лимитирана във времето. На някой би могло да му се стори, че тази среща е сгодна, само че убеждавам, че нейната концепция не е просто да се уверим във взаимното си уважение, а концепцията е да кажем, че няма да търсим чисто политическите решения в полето на експертността ", заключи Росен Желязков.

Малко по-късно срещата завърши на фона на шеговита имитация от Гешев, че " никой не е обещавал, че смяната ще е към хубаво, каквато и да е тя ".

Единствената рецензия, която се чу към него, пристигна от Даниел Митов. Обръщайки се към Гешев с молба да му елементарни " фриволността ", депутатът изрази страдание, че прокуратурата не е образувала дело против някогашния министър председател Кирил Петков за сформиране на документ с погрешно наличие.

Той имаше поради декларацията на Петков, в която беше декларирал, че се е отказал от канадското си поданство, само че след това, че това не е станало факт преди да всъпи в служба като длъжностен министър на стопанската система.

Митов беше един от министрите във втория мандат на ГЕРБ (2014-2017), който впоследтвие стана обвиняем, само че беше оневинен от съда. В тази връзка в предишното той, че извършва политически поръчки и сега даже води дело против нея за обезщетение от 100 000 лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР