Ден след като депутатът от Обединените патриоти Валентин Касабов избълва

...
Ден след като депутатът от Обединените патриоти Валентин Касабов избълва
Коментари Харесай

БСП и ДПС поискаха оставката на депутат - патриот заради недопустим език

Ден откакто депутатът от " Обединените патриоти " Валентин Касабов избълва всевъзможни квалификации към Движение за права и свободи и заплаши " патриотите " да " смачкат " " депесарските дървеници ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия осъдиха езика на омразата и отправянето на закани в Народното събрание.

В декларация от името на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска министър председателят Бойко Борисов да предприеме " решителни дейности ", а президентът Румен Радев - да извърши задачата си като обединител на нацията. Социалистът Антон Кутев разгласи, че Касабов би трябвало да напусне самичък или да бъде отхвърлен от Народното събрание.

Карадайъ, който непрекъснато желае отстраняването на националистите от властта, разгласи, че през днешния ден отговорността към този момент е на ГЕРБ. По мотив заканите, че ще Движение за права и свободи бъдат " смачкани ", той напомни: " И Тодор Живков искаше да ни смачка - не ни стопираха нито дулата на автоматите, нито танковете по пътя към демокрацията ".

Депутатът от левицата Антон Кутев напомни, че в общественото изказване на Касабов се съдържат закани.

" Чухме думи като: " Да внимават какво приказват и да не се пречкат в краката ни ", става дума за " дървеници “ – в превод от турски, които " щъкат и доста миришат " и би трябвало " да внимават, тъй като можем да ги смачкаме ". Това е реториката, която чухме през вчерашния ден.

" Извинявайте сътрудници, само че в тези думи има неприкрита опасност. Заплаха, която включва принуждение. Заплаха на органично равнище! Обръщението не е към хора, а към " дървеници ", които елементарно може да бъдат " смачкани ". Между другото, има член в Наказателен кодекс, който се занимава с това! Аз обаче не съм арбитър, а представител на демократично определен парламент и точно поради това, за мен опасността в политическите връзки е неприемлива. Тя, в действителност, не е позволена на никое място ", сподели Кутев.

В четвъртък депутатът от Обединените патриоти Валентин Касабов дефинира Държавно стопанско предприятие като " дървеници, които би трябвало да бъдат смачкани ". Поводът за тези думи беше желаната оставка от страна на Движение за права и свободи на вицепремиера Валери Симеонов поради свадите от последните седмици.

В отговор се изрече Юлиан Ангелов от " Обединените патриоти " и разгласи, че се е схванало, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи доста ги е боязън. Той изясни по какъв начин Движение за права и свободи се интересуват единствено от облагите на властта, а Българска социалистическа партия - години наред мачкали хората.

" Нито Българска социалистическа партия, нито Движение за права и свободи имат право да приказват за морал, до момента в който му се извинят ", разгласи Ангелов.

ГЕРБ не взе отношение по тематиката, макар че от Движение за права и свободи ясно дефинираха, че отговорността за престоя на националистите във властта се носи от групировката на Борисов. Обяснение изиска единствено Спас Гърневски, който чул по какъв начин социалист в залата го нарекъл фашист. Гърневски изясни, че фашист е по-малко обидно от болшевик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР