Ден преди самолетната катастрофа, в която загина шефа на наемническата

...
Ден преди самолетната катастрофа, в която загина шефа на наемническата
Коментари Харесай

„Вагнер“ след Пригожин – а сега накъде?

Ден преди самолетната злополука, в която почина шефа на наемническата формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин, съветски формален представител посети Либия, с цел да увери съдружниците, че бойците от групата ще останат в страната - само че под контрола на Москва.

На среща в Бенгази, оповестява Reuters, съветският заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров декларира във вторник пред командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, че силите на " Вагнер " ще рапортуват на нов пълководец.

Няма никакви индикации, че двете събития са освен това от инцидентно съвпадане, само че въпреки всичко визитата на Евкуров " подсказва, че - в случай че има нещо друго - съветският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие ", разяснява пред осведомителната организация откривателят на Либия Джалел Харчауи от Royal United Services Institute.

Военната среща, която последва прекратения протест на Пригожин и силите на " Вагнер " против съветския президент Владимир Путин през юни, е знак, че Москва не счита да се откаже от световната мрежа, която наемническата група построи през годините.

Сега, когато Пригожин се счита за мъртъв, ориста на комплицираната, доходоносна мрежа от военни и търговски интервенции, която той и организацията му сътвориха за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм.

„ Вагнер “ е водила огромни борби в Украйна, взела участие е в цивилен войни и въстания в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и около това е поела надзор над голям брой златни мини и петролни залежи. Още преди съдбовната за Пригожин злополука обаче Путин стартира да лимитира интервенциите на наемническата войска в Сирия, а след протеста те предадоха базите си в Украйна на постоянната войска на Русия и започнаха да се реалокират в армейски лагер в Беларус, въпреки че не е ясно какъв брой от тях са там.

В Африка " Вагнер " може да остане повече или по-малко непокътната под ново управление или да бъде погълната от друга съветска наемническа група. Но способността ѝ да работи тук-там, където Москва може да няма публично или законно наличие, я трансформира в скъп инструмент на външната политика на Кремъл.

" Вагнер " е настоящо дружество. Има контракти, това е бизнес, той би трябвало да продължи ", споделя Джон Лехнер, откривател от Съединени американски щати, който написа книга за Пригожин пред Reuters. " От позиция на доверието те ще се опитат да основат усещане, че нещата вървят обикновено, че към момента са сътрудник ".

Смяна на караула

След протеста през юни Пригожин засилва напъните си да ускори наличието на „ Вагнер “ в Африка. Във видеоклип от понеделник от неназована африканска страна той декларира: " ЧВК " Вагнер " прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - по-свободна ".

Този напън може да не е бил посрещнат задушевно в Москва, изключително предвид на обстоятелството, че Кремъл основава различни компании, които да поемат интервенциите на „ Вагнер “ - въпреки че към момента никоя от тях не наподобява способна да го направи.

В страните, в които групата на Пригожин оперира посредством публично съглашение с Москва, анализаторите не чакат доста промени - към този момент.

В Либия от 2019 година до 2020 година до 2000 наемници на „ Вагнер “ са помагали на фракцията на Хафтар в настъплението ѝ към Триполи до прекратяването на огъня и са охранявали военни и петролни обекти съгласно самостоятелни анализатори и Human Rights Watch.

Тъй като Русия няма публична военна роля в Либия и не може да се намеси директно, без да наруши оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, присъединяване ѝ там въпреки всичко ще би трябвало да продължи да се осъществя посредством „ Вагнер “ или някоя друга сходна организация, споделя Харчауи.

Политическият консултант на президента на ЦАР Фаустин-Аршан Туадера Фиделе Гуанджика пък разказва гибелта на Пригожин като " огромна горест ", защото неговите хора са " помогнали за спасяването на демокрацията ", помагайки на държавното управление в гражданската война.

Но защото „ Вагнер “ е бил там по силата на съглашение на държавно равнище с Русия, " нищо няма да повлияе на наличието на неговите инструктори ", прибавя той. Пригожин е " мъртъв водач, само че ние можем да го сменяем ", подчертава Гуанджика.

Все отново несигурността основава опасности в Африка, счита политическият анализатор от Буркина Фасо Усман Паре:

" Вече можем да си представим оперативните компликации, с които групата може да се сблъска в този момент, и е ненужно да споделяме, че ще има последствия за африканските страни, в които тя участва “.

Но ориста на чисто икономическите, а не на активите на „ Вагнер “ в региона на сигурността, може да се окаже още по-трудна за установяване. Например няма информация за ориста на Evro Polis - сдружение, за което се твърди, че е благосъстоятелност на „ Вагнер “ и има петролни активи в Сирия.

В същото време има малко информация и за това какъв брой печели наемническата формация от бизнеса си с миннодобивна индустрия и дърводобив в ЦАР и други африкански страни. Но по този начин или другояче слагането на сходни активи под директен съветски надзор или предаването им на различен реализатор би било мъчно.

" Не можеш да купиш една компания, да уволниш всички чиновници и да очакваш, че нещата ще вървят по същия метод. Може би методът, по който се разпределя баницата, се трансформира, само че тя към момента е там “, безапелационен е Лехнер.

„ Краткосрочно по-силен, дълготрайно по-слаб "

Politico, на собствен ред, преглежда по какъв начин този основен миг от конфликта Путин - „ Вагнер “ ще се отрази на позициите на съветския водач. Изданието цитира западни представители, които считат, че гибелта на Пригожин би могла краткотрайно да укрепи позициите на Путин или най-малко да остави равнището на властта му непроменено.

" Путин има много явен опит в това да работи безнаказано най-малко в границите на личната си страна. Нямам чувството, че има някакъв механизъм, по който той ще бъде измамен под отговорност. Това, че хората те ненавиждат, не значи, че безусловно ще бъдеш свален от власт ", декларира американски чиновник, осведомен с политиката на Русия.

Друг източник от американската администрация пък е безапелационен, че гибелта на Пригожин ще направи Путин „ краткосрочно по-силен, дълготрайно по-слаб ", а естонският министър на защитата написа, че като отстранява съперниците си " един по един ", съветският водач принуждава висшите си чиновници да " вървят по линията ", която той дефинира.

" Обществото на страха бързо се разраства в Русия и хората повече от всеки път се опасяват да излязат на демонстрации или нещо сходно. Така че като цяло диктатурата в мафиотската страна се разраства ", счита Хано Певкур.

Politico напомня, че още през юни американски чиновници предвиждат, че Путин ще ликвидира Пригожин, добавяйки обаче, че самият факт, че Пригожин е провел протест, демонстрира, че режимът не е ненарушим.

Противопоставянето сред Кремъл и „ Вагнер “ вещае проблеми за него в дълготраен проект, изключително в случай че войната в Украйна продължава до безкрайност и въпросите, които Пригожин повдигна - за решенията, свързани с тази война - не престават да пораждат в съзнанието на хората към Путин, написа още изданието и цитира Абас Галямов, някогашен представител на Кремъл, който твърди, че убийството на Пригожин " укрепва позициите на Путин измежду елита и го отслабва в очите на необятната общност ".

В коментар във Фейсбук Галямов е безапелационен, че " истаблишмънтът към този момент се е убедил, че не е допустимо да се противопоставиш на Путин без последици, само че методът, по който е погубен Пригожин, може да тормози елементарните руснаци, които са го възприемали като родолюбец, осмелил се да приказва истината ".

Така че бъдещето на „ Вагнер “ след гибелта на нейния водач е обгърнато в доста незнайни – от това да продължи да бъде маша в ръцете на Москва тук-там, където не може да стъпи публично, до това да се трансформира в ядро, към което да се провежда опозицията против настоящия съветски водач.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР