Ден преди крайния срок спорът между Здравната каса и Българския

...
Ден преди крайния срок спорът между Здравната каса и Българския
Коментари Харесай

Ако аптеките и НЗОК не постигнат съгласие: От 1 април пациентите ще заплащат изцяло лекарствата си

Ден преди крайния период разногласието сред Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз за отпущането на медикаменти остава без решение.

От съсловието на фармацевтите не са съгласни с настояването за удължение на настоящите правила до края на май. От Здравната каса не одобряват предлагането на съюза удължаването да е единствено до края на април. Ако до на следващия ден не бъде подписан нов контракт или анекс към настоящия, от 1 април пациентите ще заплащат напълно медикаментите си, поемани досега от Здравната каса.

 

Председателят на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов удостовери решението на съсловието от през вчерашния ден и съобщи, че чака разговор със Здравната каса, а не замяна на писма.

 

" Ние настояваме това, за което се бяхме разбрали и бяхме договорили, преди лекар Пенкова да обърне договарянията с главата надолу, да залегне като контракт от 1 май. А до 1 май да подпишем един анекс по в този момент настоящия контракт, с цел да не остават хората без медикаменти. "

 

От съюза показаха, че няма да правят отстъпка от запазването на опцията пациентът да получи единствено част от медикаментите в рецептата и от препоръчаните механизми за надзор върху изписването и отпущането на терапия по Здравна каса.

 

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров напомни, че лекуването на пациента се разисква в лекарския кабинет и там човек може да се съгласи или да откаже.

 

" Липсата на медикаменти не е проблем, който е на лекарите и не е проблем, който е на пациентите. Всъщност преди доста, доста години е позволено на аптеката да не поддържат нужните количества, а единствено толкоз, колкото преценяват. "

 

От Фармацевтичния съюз показаха, че няма вид, при който Здравната каса да заплаща за медикаменти от 1 април без написан нов контракт или удължение на настоящия.

 

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР