Ден преди фаталната катастрофа на пътя край Своге от Института

...
Ден преди фаталната катастрофа на пътя край Своге от Института
Коментари Харесай

Автобусът ковчег се хвърлил от път II-16, който е в окаяно състояние само две години след основен ремонт

Ден преди съдбовната злополука на пътя край Своге от Института за пътна сигурност (ИПБ) са показали мнение за положението на път II-16 София-Своге-Мездра, става видно от уеб страницата на ИПБ. Припомняме, при тежката злополука край Своге на 25 август починаха 16 души. Сред починалите е и 13-годишно дете. Продължава следствието на злополуката. Според данните от тахографа водачът се е движил с умерена скорост - 40-50 км в час. Пробата за алкохол на лидера също е негативна. Местни поданици настояват, че въпросният сектор от пътя е рисков, съобщи Блиц.

В понеделник в манастира " Рождество Богородично ", прочут и като " Седемте престола " ще бъде отслужена панихида в памет на умрелите. Шок! Оглед сподели фрапиращи неща в региона на злополуката, мантинелата е като вафлена коричка  Път II-16 с обща дължина от 81,779 км. е пътят през Искърското дефиле. Той е значима артерия по пътя Видин-София, изключително когато европейският път Е-79 е в ремонт или заради други аргументи по направлението А-2, I-1 не може да се минава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца). В тези не редки случаи се употребява Искърското дефиле като опция, пишат от Института.

Те цитират контракт за строителство от 03 март 2011 година на стойност 22 957 298,00 евро без Данък добавена стойност /СМР + аванс/ за " Рехабилитация и реорганизация на път II-16 от републиканската пътна мрежа ".  Ремонтът е по план Транзитни пътища V, Лот 17 за период от 24 месеца. Срокът, в който могат да се оповестят недостатъци, е 365 дни. Официално ремонтът на този път е приключен на 27 декември 2016 година От организация " Пътна инфраструктура " са огледали положението на пътя и са описали гаранционните недостатъци. Планирано е отстраняването на дефектите да стане от компанията реализатор на обекта - ДЗЗД " Трейс Своге " преди началото на зимния сезон. Изпратено е питане и по отношение на това дали и какъв брой пари общо са изхарчени за поддръжка на пътя във връзка с почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, замяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на шубраци от началото на тази година.

От АПИ са уведомили института, че поддръжката прави компанията, поддържаща републиканските пътища в област София, досега съответно за този пътен сектор от началото на годината са изхарчени 33 906 лева с Данък добавена стойност. Междувременно пред БНР Диана Русинова от Института съобщи, че с външен съветник, който с видеозаснемане от дронове, ще търсят аргументите за злополуката. " Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в областта на пътната сигурност в Австралия ", съобщи тя. В екипа ще бъде и Богдан Мирчев - някогашен началник на КАТ, разследвал и тежки пътно-транспортни катастрофи.

От института обявиха, че ще снимат освен този сектор с дрон, както и други пътища, които евентуално съставляват риск. Този пътен сектор е в неприятно положение, безапелационна е Русинова. Тя изясни, че липсват знаци, на доста места канавките са цялостни с паднали камъни и не са почиствани от години. " Има доста шубраци по пътя, които много скриват видимостта и водата няма къде да се оттича и отива на платното. Едната от аргументите за този случай изрично е положението на пътя ", съобщи Диана Русинова от Института за пътна сигурност. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР