Демонтажът на Паметника на Съветската армия е силно драматизиран, което

...
Демонтажът на Паметника на Съветската армия е силно драматизиран, което
Коментари Харесай

Георги Лозанов за разчленяването на ПСА: Това е буря в чаша вода, силен драматизъм, насочен към Москва

Демонтажът на Паметника на Съветската войска е мощно драматизиран, което се вижда и от фрагментите, снимани през вчерашния ден, които не демонстрират някаква естествена порцедура на ремонт след края на един режим. Както е било с паметниците на Сталин, които са демонтирани, след рухването му от власт. 

Това разяснява пред Нова тв Георги Лозанов. 



В момента може да режат паметника на части, с цел да го разглобят, само че със същия този оксижен ще го съберат отначало и ще го слагат на друго място като артефакт, както е разумно да бъде. Но от другата страна има опит за нормализация на това, което се случва. Това се случва веднъж в историята и това е разумно. Когато детайлът на агитация е изнемощял, е обикновено да се освободи място, разяснява той.

На мен ми се коства, че тази мощна вълна на опозиция е стихия в чаша вода и тя е основно ориентирана към московската аудитория. Много се надценява това носталгично постсъветско българско въодушевление. А когато се стигне до това хората да гласоподават, вота е евроатлантически. Този монумент трябваше да бъде демонтиран още през 90-те години, само че той заставам 30 години по-късно. Сега тази драма се случва, тъй като демонтажа закъсня и се проточи три десетилетия, изясни той.



Няма никакво подозрение, че тези, които събарят паметника, ще си платят политическата цена. Грешка вършат политическа. Сцената е грозна и технологически грозна наподобява - като някакво алегорично принуждение. Властта демонстрира, че е мощна и може да докара кран, който да реже елементи. Като нация сме разграничени още от 90-те години. Но дали сме разграничени на последователи на Путин и последователи на Запада. Ни минимум. Така й приписват на една част от обществото някакъв путинизъм. Но има друго разделяне - едните споделят, че ще има военна победа против Русия,  а другите споделят, че желаят договаряния. Това е разделянето на нацията. Демонтажът на този монумент споделя, че ще победим Русия. Това няма да стане, разяснява Андрей Райчев.

Изобщо не съм склонен. Демонтажът няма нищо общо с войната в Украйна. Това е доста остаряла тематика у нас и сме писали неведнъж, че този монумент би трябвало да бъде демонтиран, тъй като той е агитация на руския режим, разяснява Лозанов. 

Разделението в обществото е по тематиката каква да е България - просъветска или прозападна. Това е същинската граница. И този монумент най-сетне се маха, добави той.



Големият проблем е, че София е изпълнена тъкмо с подобен вид монументи и памет, а не с български. Вместо да имаме монументи на български царе, ние сме поставили съветски. Повечето централни улици на столицата не са с български имена, а с някакви други. Това е огромния проблем. Не знам какво би трябвало да вършим, само че имаме доста такива моменти, които би трябвало да преправим, коментира Росен Стоянов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР