Демонстрацията от страна на ДПС, че е част от управлението

...
Демонстрацията от страна на ДПС, че е част от управлението
Коментари Харесай

Пеевски с апетити към конституционната комисия, ГЕРБ му помага

Демонстрацията от страна на Движение за права и свободи, че е част от ръководството продължава и през днешния ден с настояването Делян Пеевски да стане член на комисията по конституционни въпроси. Въпросният план на решение бе импортиран от водача на Движението Мустафа Карадайъ още през вчерашния ден - в деня, в който Народното събрание избра постоянния кабинет " Денков-Габриел ".

С него позицията си в комисията освобождава Гюнер Ахмед и се избира Пеевски. По неофициална информация на Клуб Z от Движението може да изискат глобеният по " Магнитски " народен представител и до през вчерашния ден огромен предприемач освен да стане член на комисията, само че и да я оглави.

С новата роля на Пеевски като конституционалист стартира и днешното съвещание на Народното събрание. Проектът за решение бе включен в дневния ред като точка седем, само че депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид направи предложение да се измести по-напред - до точка четири. Това предложение бе признато с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", трима от " ИТН " и един от " Продължаваме промяната-Демократична България ". " Против " гласоподаваха от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия, както и четирима от Има Такъв Народ и самостоятелният Радостин Василев. Въздържа се един - от Има Такъв Народ.

Това формално гласуване за разбъркване на точки от дневния ред може да се окаже решаващо и за това дали Пеевски ще оглави комисията, която ще изготвя промените в главния закон. По информация на Клуб Z от ПП-ДБ няма да поддържат такова предложение.

Председателските места в комисиите, като се изключи тази по правни въпроси, която по силата на " джентълменското съглашение " сред ГЕРБ и ПП-ДБ бе управлявана от Стою Стоев, към момента стоят " на трупчета ".

Те станаха заложници на договарянията по сформиране на държавно управление, като имаше към този момент едно импровизирано систематизиране, само че то отразяваше " проект Б " на водача на ГЕРБ Бойко Борисов - т.е. ръководство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, ИТН и Българска социалистическа партия, като трите обединения получаваха основните комисии за сметка на ПП-ДБ. За Движение за права и свободи бяха избрани и бюджетната, и тази по конституционните въпроси. 

С оглед въпреки всичко формираното държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ с мандата на втората политическа мощ, в този момент следва ново преразпределяне на титулярите на комисиите. Тези решения се взимат на председателски съвет. 

Това е следващата проява от страна на Движение за права и свободи от края на предходната седмица насам. Миналия петък в стаята на Движението в Народното събрание се организира среща сред преговорните екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ с Карадайъ, Пеевски и Йордан Цонев. Обсъждано е било търсенето на конституционно болшинство. Както е известно, за промени в главния закон са нужни най-малко 160 гласа.

Срещи с останалите парламентарни групи за същото обаче не бяха извършени, а тази с Движение за права и свободи не се ограничи единствено до еднократното посещаване в стаята на Движение за права и свободи. Пеевски, Карадайъ и Цонев влизаха и излизаха демонстративно цялостен следобед от стаята на ръководителя на Народно събрание, в която към този момент определените ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел и водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ и техните екипи продължаваха диалозите за структурата и състава на кабинета. 

Вчера пък държавното управление поддържаха знаково двама депутати на Движението, като останалите бяха в зала, само че не гласоподаваха. Без изненада - това бяха Пеевски и Карадайъ. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР