Демонстранти, протестиращи срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож

...
Демонстранти, протестиращи срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож
Коментари Харесай

Протестиращи нападнаха централата на CNN

Демонстранти, протестиращи против полицейския произвол, довел до гибелта на негър мъж в Минеаполис, нападнаха централата на малкия екран Си Ен Ен в Атланта, оповестиха ДПА и Асошиейтед прес.
Телевизията предаваше онлайн по какъв начин стачкуващи замерят с бутилки служителите на реда, застанали във входа на постройката, и ги приканват да изоставен полицията. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на постройката. Замазано с багра бе логото на малкия екран. Полицейското наличие бе засилено, добавя Българска телеграфна агенция.

Протестът в Атланта стартира и продължи спокойно няколко часа, само че в един миг част от стачкуващите започнаха да вилнеят, да чупят полицейски коли, една бе запалена. Ранени са трима служители на реда, има доста арестувани, заяви представител на полицията.

Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс (демократ) на прочувствена прескоференция упрекна протестиращите, че с дейностите си позорят името и на Флойд и на родения в града герой за правата на черкожите Мартин Лутър Кинг. Това не е духът на Кинг, това е безпорядък, когато убиха Кинг, ние не вършехме такива неща в нашия град, сподели Ботъмс и прикани протестиращите да се разотидат. Съобщава се обаче, че размириците са траяли, има изпочупени заведения, подпалени коли.

Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, с цел да изразят гнева си от гибелта си на Джордж Флойд, 46-годишния негър, умрял в понеделник при арест от бял служител на реда. Обстоятелствата към гибелта му още веднъж разпалиха расово напрежение в Съединени американски щати.

Демонстрантите пред резиденцията на президента Доналд Тръмп носеха плакати, на които пишеше " Престанете да ни убивате! ", " Животът на черните е значим " и скандираха: " Справедливост за Джордж Флойд! ".

Общественото неодобрение избухна, откакто в обществените мрежи бе публикуван инцидентно изработен от свидетел на ареста видеозапис, на който се вижда, че арестуваният мъж е повален на земята, лежи по стомах, бял служител на реда няколко минути притиска с коляно врата му към земята, а мъжът му споделя, че към този момент не може да диша. Демонстрации и митинги, съпроводени на моменти от принуждение, палежи и плячкосване на магазини, започнаха първо в Минеаполис, града, където се разигра нещастието, а по-късно и другаде в Съединени американски щати. Вчера митинги имаше на доста места - от Детройт до Атланта, в Ню Йорк, Хюстън и столицата Вашингтон.

Полицаят, отговорен за гибелта на Флойд, бе уволнен и упрекнат в ликвидиране по несъобразителност, което съгласно фамилията на умрелия е закъсняла и незадоволителна мярка. Искаме обвиняване в съзнателно ликвидиране и желаеме да бъдат задържани и другите забъркани в тази ситуация, обявиха роднините.

В Минеаполис (щата Минесота), където не стопират протестните акции, бе разгласен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, с цел да не се позволен безредици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени, съобщи Асошиейтед прес
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР