Демонстранти и полиция влязоха в кървави сблъсъци по улиците на

...
Демонстранти и полиция влязоха в кървави сблъсъци по улиците на
Коментари Харесай

Сблъсъци по улиците на Каракас след призив на Гуайдо

Демонстранти и полиция влязоха в кървави конфликти по улиците на Каракас. Привърженици на опозиционния водач Хуан Гуайдо излязоха на митинг, откакто той прикани през вчерашния ден жителите да поддържат боен прелом против президента Николас Мадуро. Самопровъзгласилият се за водач Гуайдо разгласи, че армията към този момент е направила опит да смъкна Мадуро от власт. Правителството удостовери, че е потушило протест измежду дребна част от военните, подкрепяни от опозицията.

Малко по-късно Гуайдо бе подсилен от Съединени американски щати. Президентът Доналд Тръмп написа, че “стои зад венецуелския народ и неговата свобода”.
Мадуро от своя страна разгласи в Туитър, че " бойните командири са го уверили в цялостната си преданост ". Последва видеозапис на Хуан Гуайдо, заобиколен от бойци. С него опозиционният водач се опита да потвърди, че армията е на негова страна.

След апела на Гуайдо за протест, хиляди негови последователи се стекоха на автомагистралата, водеща към военна авиобаза. Много от тях вееха националния байрак, само че бяха посрещнати със пукотевица и сълзотворен газ от бойците, които охраняваха периметъра на комплекса, прецизира БГНЕС.

Войниците, които поддържат Гуайдо, носеха сини ленти на ръкава, с цел да се отличават като последователи на краткотрайния водач, който над 50 страни признават за законен лидер на Венецуела. Изглеждаше, обаче, че броят им не е огромен.
Бразилия разгласи по-късно, че венецуелски бойци са дезертирали в тяхното посолство в Каракас и са поискали леговище. Медиите в Бразилия настояват, че бойците са били 25.

Мадуро прикани военните да показват “железни нерви” и бойци в тежка екипировка, подкрепени от бронирани коли и водни цистерни се изправиха против стачкуващите.

Няколко транспортни средства минаха през тълпата протестиращи, ранявайки няколко души. Бунтуващите се заградиха автомагистрала с един рейс и го подпалиха.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани всички страни в спора да заобикалят насилието, а министъра на защитата на Венецуела Владимир Падрино, насочи заплашително предизвестие за “кървава баня”, като добави, че опозицията ще е отговорна.

Според източници от лечебни заведения, потърпевшите в конфликтите са 69, като двама от тях са били ранени от патрони.

Призивът на Хуан Гуайдо за протест пристигна ден преди планувания от опозицията огромен протест против ръководещите по случай 1 май. Николас Мадуро би трябвало да управлява шествие на свои последователи на празничния ден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР