Демократите в Сената искат Алито да бъде отстранен от етични и данъчни дела във Върховния съд

...
Демократите в съдебната комисия на Сената поискаха от главния съдия
Коментари Харесай

Демократите в съдебната комисия на Сената поискаха от главния съдия Джон Робъртс в ново писмо, изпратено в четвъртък, да предприеме „подходящи стъпки“, за да гарантира, че съдията Самуел Алито ще се оттегли от всякакви бъдещи съдебни спорове, които могат да възникнат във връзка с висящо законодателство на Конгреса, което регулира Върховния съд.

Писмото идва, след като Алито каза в интервю за Wall Street Journal, че Конгресът трябва да стои настрана от работата на Върховния съд и да спре да се опитва да налага етични правила на съдиите и чиновниците.

Върховен съдия Джон Робъртс и помощник-съдия Самуел Алито. Главният съдия Джон Робъртс и асоциираният съдия Самуел Алито. Ерин Шаф/Басейн/Гети изображения

„Конгресът не е създал Върховния съд“, каза Алито в интервюто. „Знам, че това е противоречива гледна точка, но съм готов да го кажа. Никоя разпоредба в Конституцията не им дава правомощия да регулират Върховния съд – точка.“

Поредица от новинарски истории, критикуващи съда за липса на прозрачност и разкриване на информация, подтикнаха демократите от комисията да прокарат законодателство в края на юли, което означаваше създаването на етичен кодекс, насочен специално към Върховния съд.

Председателят на съдебната комисия Дик Дърбин и други демократи твърдят, че „изказвайки мнение относно конституционността на законодателството, което се разглежда от Сената на САЩ“, Алито вероятно е нарушил Декларация за етика, издадена от съда през април, като „създаде вид на неуместност в съзнанието на разумните членове на обществеността.”

Освен това те отбелязаха, че един от мъжете, които са провели интервюто, Дейвид А. Ривкин, представлява ищците в данъчно дело – Мур срещу Съединените щати – което ще бъде изслушано следващия мандат във Върховния съд.

"Г-н. Достъпът на Ривкин до съдия Алито и усилията да се помогне на съдия Алито да изрази личните си оплаквания може да постави под съмнение способността на съдия Алито да изпълнява честно задълженията си в случай, в който г-н Ривкин представлява една от страните“, каза Дърбин.

ВАШИНГТОН, DC – 28 ЮНИ: Върховният съд на САЩ е показан по здрач на 28 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Очаква се висшият съд да излезе с повече становища утре преди лятната си ваканция, като делата, включващи утвърдителни действия и облекчаване на дългове по студентски заеми, все още предстои да бъдат решени. (Снимка от Drew Angerer/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 28 ЮНИ: Върховният съд на САЩ е показан по здрач на 28 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Очаква се висшият съд да излезе с повече становища утре преди лятната си ваканция, като делата, включващи утвърдителни действия и облекчаване на дългове по студентски заеми, все още предстои да бъдат решени. (Снимка от Дрю Ангерър/Гети изображения) Дрю Ангерър/Гети изображения

Искането на Дърбин ще бъде допълнително усложнено от факта, че според настоящата практика Робъртс няма правомощието да наложи отвод на Алито. Това е така, защото проблемите с отвода са оставени на отделните съдии.

Съдебната комисия на Сената прие законопроект миналия месец, целящ да принуди Върховния съд да приеме по-строга етична политика. Но е малко вероятно да събере необходимите гласове пред пълния Сенат и ще бъде мъртва буква пред ръководената от републиканците Камара на представителите.

Алито отказа да коментира въпросите на CNN относно неговото интервю.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР