Демократичният протест е изконно право и няма как някой да

...
Демократичният протест е изконно право и няма как някой да
Коментари Харесай

КНСБ: Властта да чуе исканията на ротеста


Демократичният митинг е изконно право и няма по какъв начин някой да се разгласи срещу хората, които свободно са излезли да кажат какво желаят. Исканията им би трябвало да бъдат чути, властта би трябвало да си отпуши ушите и да чуе какво желаят хората. Това разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. Според него по улиците са доста хора с разнообразни претенции, само че базата на митинга е обществена.

Как ще се развие митинга зависи от институциите и дали ще седнат на масата за договаряния, с цел да чуят какво желаят хората на улицата, счита синдикалистът. Димитров още веднъж напомни, че вчерашната им декларация с работодателите, е за ненасилие на митингите. И насочи апел провокаторите да бъдат изведени от площада, да не се позволява каквото и да е принуждение, от която и да е страна.

По думите му, всички у нас би трябвало да си дадат ясната сметка, че сега България е при започване на една доста тежка икономическа рецесия, която към този момент е затворила 100 хиляди работни места.

След няколко месеца не е ясно какво ще се случва. Хората желаят ясни знаци от всички - държавно управление, президент. Явно би трябвало да има и други ограничения - има редица изговорени проблеми, дейности трябват оттук насетне, с решения, които хората чакат, безапелационен бе Пламен Димитров.

Той предвижда, че до края на годината икономическото състояние у нас ще се утежни.

Тези прогнози за 7% и повече спад, ще станат действителност от октомври насетне, когато сезонната претовареност изчезне. Трябва занапред да се мисли по какъв начин да се реагира изпреварващо във всички браншове, които са на масата на властта. Дълго си приказваме за заеми, в това време компаниите се оплакват, че това не се случва, акцентира още синдикалистът.

Димитров настоя, че новината за влизането ни в Еврозоната е извънредно значимо, само че тъкмо в този момент тя не може да бъде комуникирана, тъй като българинът се интересува за бъдещето си.

Днес следва съвещание на Тристранката, ще се разискват промени в Кодекса на труда, за които от синдиката от дълго време упорстват. Има най-малко три групи промени. Първата група, по която има огромно единодушие, е усъвършенстването на груповото договаряне. Това е доста значимо, когато се договарят минималните прагове по сектори. Втората група промени са свързани със глобите над неизрядните работодатели. Третата група - изчисляването на работния труд. Искаме ясна регулация и по малко нарушавания от страна на неточния бизнес, който експлоатира служащите си, изясни Пламен Димитров.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР