“Демократична България внесе проект за промяна на Закона за съдебната

...
“Демократична България внесе проект за промяна на Закона за съдебната
Коментари Харесай

ДБ поиска със законопроект промяна на статута на ВСС

“Демократична България ” внесе план за смяна на Закона за правосъдната власт, който планува смяна на статута на Висш правосъден съвет (ВСС), унищожаване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към Висш съдебен съвет, както и предварително преустановяване на мандата на сегашния съвет.

Законопроектът планува за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да реализират юридическата си специалност при понижена натовареност. Сега по време на мандата си във Висш съдебен съвет членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. 

“Неприемливо е изкуствено да се раздира връзката сред качеството на арбитър, прокурор и следовател и длъжността на член на Висш съдебен съвет ”, декларират вносителите. 

Според тях запазването на качеството на съдии, прокурори и следователи на изборните членове на Висш съдебен съвет е гаранция, че правосъдната власт ще реализира своето самоуправление от самостоятелен орган, предаван в болшинството си от самата нея. Изтъкват, че отделянето на членовете на Висш съдебен съвет от директната им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, работи демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването и води до образуване на характерна бюрократична просвета, което пречи за ефикасното практикуване на пълномощията.

Вносителите показват, че Висш съдебен съвет е административен орган на правосъдната власт, който има главно кадрови функционалности и се състои от съдии, прокурори, следователи, “а не от някакъв необикновен тип „ админи ” на правосъдната власт ”. Припомнят, че до 2007 година изборните членове на кадровия орган продължаваха да извършват и другите си отговорности. С изменение на закона от 2007 година обаче се приема, че щом Висш съдебен съвет е непрекъснато настоящ орган, то членовете му имат друг юридически статус.

“От наложилото се след 2007 година схващане за последствията от статуса на Висш съдебен съвет като непрекъснато настоящ във връзка с изборните му членове, свързани с дефиниране на опцията те да продължат да упражняват съответната си юридическа специалност и по време на мандата, произтича заплаха за независимостта на правосъдната власт ”, се споделя в претекстовете към законопроекта.  Вносителите цитират и решение № 8/15.ІХ.1994 година на Конституционния съд, съгласно което „ Висшият правосъден съвет е непрекъснато действителен и работещ орган ”.

Предлага се и премахването на така наречен кариерни
бонуси за основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), които бяха основани конюнктурно от 44-ото Народно заседание. В плана е записано, че след края на мандата им членовете на ИВСС се възвръщат на заеманата преди избора служба. Към момента законът планува опция те да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора им. Според вносителите актуалното състояние основава привилегия за съответните магистрати, които получават незаслужено предимство за кариерно израстване по отношение на останалите им сътрудници.

“Кариерното израстване на магистратите следва да зависи само и единствено от работата им точно като магистрати. Не може да бъде призната тезата, че функционалности по надзор върху административната активност могат да бъдат приравнени на правораздавателна активност, каквото на процедура се получава в в този момент настоящите текстове ”, се споделя в претекстовете.

Вносителите показват интереса на обществото за приемане на качествено правосъдие, а не за обезпечаване на опция за кариерно развиване на съответния магистрат. 

Проектът планува и предварително преустановяване на мандата на сегашния Висш съдебен съвет. Ако законът бъде признат от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се организира в двумесечен период от влизането в действие на измененията. Новият Висш съдебен съвет се счита за формиран, откакто бъдат определени две трети от неговите членове, е записано още в плана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР