"Демократична България" се извини на еврейската общност заради изказване на

...
"Демократична България" се извини на еврейската общност заради изказване на
Коментари Харесай

Демократична България се извини на еврейската общност за коментара на Тома Белев

"Демократична България " се извини на еврейската общественост поради изявление на Тома Белев, който е претендент за общински консултант в София. Преди дни той написа следния коментар във Facebook: "Най-евтино са пътували евреите в конски вагони - изцяло гратис. " Централната изборна комисия смъкна имунитета на Белев по искане на основния прокурор Сотир Цацаров, а догатката е, че повода е изявлението на еколога.

В качеството си на представители на "Демократична България " Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов (съпредседател на "Зелено Движение ") се срещнаха с ръководителя на Централния Израелтянски нравствен съвет София Коен и ръководителя на организацията на евреите "Шалом " доктор Александър Оскар.

Те показаха следното обръщение:

"Чрез Вас и представляваните от Вас организации бихме желали да изкажем на еврейската общественост и гражданското общество в България своето огромно страдание за надълбоко неуместната фраза, употребена от нашия сътрудник Тома Белев и за засегнатите от този случай усеща. Искрено се причисляваме към извиненията на господин Белев и се надяваме те да бъдат признати като израз на надълбоко почитание към еврейския народ и святата памет за жертвите на закононарушенията против него.

Винаги сме основавали нашата политическа активност на разбирането, че паметта за Холокоста, в това число като част от българската история, е крайъгълен камък на актуалния хуманизъм и пиедестал на напъните за създаване на толерантно, заслужено и спокойно общество. Осъзнаваме ясно, че в миг, когато националпопулизмът още веднъж е във напредък и даже негови представители са част от ръководството на страната ни и всекидневно инжектират отричане против малцинства и правата на индивида в публичния ни живот, ние би трябвало да бъдем извънредно деликатни да не допуснем и най-малкото подозрение, че бихме съдействали за ерозията на публичната сензитивност и съпротивителни сили в това отношение. "

На срещата бяха разисквани необятен кръг въпроси, свързани с общата история и бъдеще и споделяните от двете страни с дела в региона на битката с предразсъдъците, езика на омразата, отбраната правата на индивида и одобряване на просвета на приемливост и зачитане на разнообразието у нас. Беше реализирано единодушие за осъществяване на среща сред "Шалом " и определените с листата на "Демократична България " общински съветници в София за уточняване на съответни общи цели за съдействие.

Представителите на политическото обединяване благодариха на София Коен и доцент Оскар за срещата и готовността да се употребява този "достоен за жалост случай " като основа за създаване на "по-тясно съдействие в името на общите дела в бъдеще ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР