Демократична България“ се ангажира да съдейства за решаването на проблемите

...
Демократична България“ се ангажира да съдейства за решаването на проблемите
Коментари Харесай

ДБ се ангажира с проблемите на българите в Босилеград

„ Демократична България “ се ангажира да спомага за решаването на проблемите на българите в Босилеград и Западните околности като цяло, с цел да се поддържа и ускори връзката с нашите сънародници оттатък границата.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов, лидерът на листата в 25 МИР София Елисавета Белобрадова и Манол Пейков, втори в листата в Пловдив, се срещнаха с представителите на българските организации и жителите в Босилеград.

" България е огромна, тъй като ви има. Българските политици сме ви длъжници и знаем че има ред от проблеми, които би трябвало да решим. Това не е политиката на една политическа мощ, а е българска политика. Не е моя или на някой различен. Който и да е, би трябвало да работи за тези ползи ", съобщи Христо Иванов.

" Тук сме през днешния ден да ни поставите задания. За „ Демократична България “ в идващия парламент ползите, правата и упованията на нашите сънародници в чужбина и по особено в Република Сърбия ще бъдат един от целите ", добави той.

Христо Иванов се ангажира при започване на идната година, когато се чака новото Народно заседание да е проработило на цялостни обороти, да инициира посещаване на делегация с представители на всички парламентарни сили. Ще бъдат поканени и представители на изпълнителната власт и Министерството на външните работи, с цел да се прегледат нужните законодателни промени.

„ Ще го организираме, с цел да усетите, че българската страна има своя приоритет. Българската страна и Европейски Съюз би трябвало да употребяват всичките си благоприятни условия, с цел да се построяват политики във ваш интерес “, добави той.

Българите в Босилеград споделиха редица на практика проблеми, като неналичието на учебници и пособия след трети клас. Кандидат депутатите от „ Демократична България “ се ангажираха да обезпечат абонаменти за онлайн платформи за образование.

Актуални са проблемите с непозволените отводи за придобиване на българско поданство на българи от Сърбия  и компликациите с прекосяването на границата заради ограниченията за отбрана от COVID-19.

Представителите на българската общественост се оплакаха от неналичието на вложения по стратегиите за трансгранично съдействие. Те споделиха, че от над 21 милиона евро, изразходвани по тези стратегии, в Босилеград „ не е построена една тухла “.

„ Не може да се строят зали в Ботевград и Лесковац. Това не е добър образец трансгранично съдействие и не взема решение проблемите на българите в Сърбия “, обявиха представители на локалната общественост. Липсва и политика за поощряване на вложенията и поддръжка на локални български предприемачи, които да основават условия за развиване на стопанската система в босилеградско.

„ Тук съм за трети път и одобрявам драговолно всички компликации, които срещате всеки ден. Да си българин тук е мъчно в работен, културен смисъл, даже е мъчно да минеш границата. Следващите законодателни промени би трябвало да облекчат тези ваши компликации, тъй като е неуместно, че изобщо съществуват “, съобщи Елисавета Белобрадова.

Тя се ангарижира идващия път като депутати представителите на „ Демократична България “ да дойдат с съответни законодателни промени и да бъдат съгласувани с българите в Босилеград, с цел да има гаранция за тяхната изгода.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР