Демократична България“ е коалиция, съставена от партиите Да, България“, Демократи

...
Демократична България“ е коалиция, съставена от партиите Да, България“, Демократи
Коментари Харесай

Предизборни програми: Какво обещава "Демократична България" след вота на 2 октомври


„ Демократична България “ е коалиция, формирана от партиите „ Да, България “, „ Демократи за мощна България “ (ДСБ) и „ Зелено придвижване “. В този състав обединението се явява на трите парламентарни вота през 2021 година, като е показана и в трите Народното събрание.

По време на 47-ото Народно заседание „ Демократична България “ взе участие в съдружното държавно управление дружно с „ Продължаваме промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “.

Върху този политическа основа обединението построява предизборната си стратегия за вота на 2 октомври:

Финансова политика

„ Демократична България “ си слага за цел да приготви и организира присъединение към еврозоната. Формацията предлага данъчната система да бъде непокътната, като да се вкарат спомагателни антикризисни данъчни облекчения.

Намаляване преразпределението през бюджета под 40% от Брутният вътрешен продукт със средносрочна цел за постигане до 35%, повишение на прага за регистрация по Данък добавена стойност до 166 000 лв. от януари 2024 година и увеличение на обществените разноски за избрани браншове единствено след даване на аргументиран проект за промени.

Икономика

В бранша Демократична България планува приватизация на всички държавни компании, опериращи на пазарен принцип. Същото открояват потребността от усилване на ролята на Комисията за защита на конкуренцията, която да се концентрира върху пазара на горива на дребно и артикули от първа нужда.

Залагат и на построяването на устойчива и конкурентоспособна стопанска система посредством промени, свързани с подсилване на бранша на МСП, понижаване на пазарните спънки, улеснение на вложенията и износа.

Социална политика

Като законодателни начинания в сферата „ Демократична България “ предлага приемане на нов Кодекс на труда, насърчаващ гъвкавите форми на претовареност като почасовата работа, работата от у дома, плаващото работно време и краткотрайната претовареност.

Според тях би трябвало да се вкара явен и транспарантен механизъм за установяване на минималната работна заплата и без да позволява нейния неконтролиран, популистки растеж, който води до загуба на работни места.

Демократична България ще изследва опцията да се анулира напълно Данък добавена стойност върху бебешки храни и някои артикули и ще създаде механизми за вдишване от НЗОК на лекуването и инвитро процедурите за всички фамилии с репродуктивни проблеми.

Също по този начин дават обещание за въвеждането на най-малък размер на финансовата помощ, еднакъв на държавната дотация, за частна детска ясла или градина в случаите, в които децата не са признати в държавна.

Геополитика

По-тясното ангажиране в границите на съюзническите и партньорските връзки със Съединени американски щати, Канада и останалите членки на НАТО е изведено като първа точка в програмата за външната политика на Демократична България. Според тях би трябвало да се избегне „ неудържимото позициониране на България като балансьор или страна, равноотдалечена от останалите страни в Европейския съюз и трети страни, които не са част от европейското ценностно обединяване и свободния свят, в това число и Русия “. Предлагат и директни продажби на оръжие и боеприпаси на Украйна.

Коалицията упорства за усилване на дипломатическия корпус на страната ни в Организация на обединените нации.

Относно Северна Македония договарянията би трябвало да се водят на основата на рамката, призната от Европейски Съюз, и оферират да се указател на движими и недвижими културни монументи, предмет на общата история.

Според Демократична България е нужно прекратяване на опитите на сегашните властващи в Анкара за интервенция във вътрешните работи на страната.

Енергетика

Развитието на производството на възобновим водород посредством потребление най-вече на вятърна и слънчева сила, подтикваме потреблението на ВЕИ и построяването на дребни децентрализирани топлофикации, както и оптимално ще ограничим отоплението с твърди горива, са измежду целите на обединението.

Те плануват и разбор на осъществяването на плановете по извеждане от употреба на блокове 1–4 на АЕЦ “Козлодуй ”.

Ще предложат преразглеждане на планове като „ АЕЦ „ Белене “ и „ Козлодуй 7 “, при деликатна преценка на всички причини „ за “ и „ срещу “.

Демократична България упорства за данъчни облекчения или дотации за закупуване на електрически и хибридни коли.

Правосъдие

„ Демократична България “ предлага Висшият правосъден съвет да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите. Коалицията упорства основният прокурор да се избира от Народното събрание с болшинство три пети (144 от националните представители), а мандатът му да бъде понижен на 5 години.

Прокуратурата да бъде построена като самостоятелна институция, като кариерните и дисциплинарните пълномощия във връзка с прокурорите се реализират от Прокурорски съвет в състав 11 членове – 4 избирани от прокурорите, 5 определени от Народното събрание.

Според тях би трябвало да се вкара механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор, ограничение на функционалностите му единствено в границите на наказателния развой, въвеждане на надзор върху актовете на прокуратурата и директна самостоятелна конституционна тъжба, осигуряваща цивилен надзор върху активността на Народното събрание.

Образование

Премахне наложителния темперамент на образователните проекти и стратегии, както и контрола върху образователното наличие, мандатност на шефовете и смяна на форматите на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити са предложенията в учебното обучение.

Предвиждат покачване на възнагражденията на преподавателите във висшето обучение, промени в статута на младите докторанти и признае времето на докторантурата за трудов стаж, а финансирането да е обвързано с Брутният вътрешен продукт, като за висшето обучение се дефинират 2% от Брутният вътрешен продукт, а за просвета – 1% от Брутният вътрешен продукт.

Регионална политика и инфраструктура

Според „ Демократична България “ 20% от налога общ приход би трябвало да останат в общините и регионите. Залагат построяването и завършването на автомагистралите „ Хемус “, Русе–Велико Търново, „ Черно море “, както и на скоростния път Ботевград–Видин.

В програмата заляга доизграждането на Автомагистрала „ Струма “ и модернизацията на железопътната инфраструктура.

Здравеопазване

„ Демократична България “ предлага средствата в опазването на здравето да се отпускат на база „ пари против резултати, а не против бройки “, а заплащането от пациентите да бъде сведено до най-малко.

Предвиждат да се обезпечи достъп до здравна грижа във всяка точка на страната, а към прозрачността в медицинските разноски - да се построи самостоятелен надзор и да се извърши цифровизация.

Обществен ред (МВР)

Извеждането и одобряването на водещата роля на проверяващия служител на реда, на който са подчинени всички включвани в следствието дейности и специалисти, увеличение успеваемостта на полицейско разузнаване и образуване и осъществяване на интервенции под прикритие са част от ограниченията, ориентирани към Министерството на вътрешните работи.

Демократична България предлага и нормативното извеждане на полицейската активност в Министерство на вътрешните работи като съществена и определяне на структурна самостоятелност на дирекциите с полицейски пълномощия от политическото управление.

Относно службите упорстват за лустрация и усилване на парламентарния надзор.

Отбрана

Бюджетът за защита да доближи сред 2-3% от Брутният вътрешен продукт, превъоръжаване на Сухопътните войски, ратификация на контракта за изтребителите Ф-16 и рационализиране на оперативната съгласуемост и взаимоотношението със структурата на силите на НАТО и Европейски Съюз, залагат от Демократична България.

Според политическата мощ би трябвало необятно привличане на българската отбранителна индустрия и научноизследователските институции при осъществяването на капиталови планове за модернизацията и превъоръжаването на въоръжените сили.

Пълната стратегия на " Демократична България " –.

В седмицата преди изборите ще представим стратегиите на политическите сили, които се чака да са в идващото 48-о Народно заседание, съгласно проучванията на социологическите организации, с които работи bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР