Демократична България (ДБ) е внесла предложение за създаването на временна

...
Демократична България (ДБ) е внесла предложение за създаването на временна
Коментари Харесай

„Демократична България“ предлага временна комисия за промени в Конституцията

" Демократична България " (ДБ) е внесла предложение за основаването на краткотрайна комисия , в коят о всички политически сили в Народното събрание да изложат своите визии за промени в Конституцията . Целта е да се организира необятен, обществен спор по тематиката, както и да се събере нужното конституционно болшинство за " крачка напред " в тази посока. Това разгласи на брифинг в Народното събрание ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов .

Според него намирането на консенсус е значимо да се случи преди избора на новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) . По думите му по този начин ще се отговори на дългогодишните рекомендации на Венецианската комисия, Европейската комисия и на Европейския съд по правата на индивида за това в съдийската гилдия да има огромно болшинство членове, определени от съдии.

Иванов сподели, че в прокурорската гилдия следва да се подсигурява, че ще има представители, които " не са в обстановка на кариерна взаимозависимост от основния прокурор ", с цел да има опция за отчетност на идващия основен прокурор. " Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, с цел да ги срещнем какви са нашите планове ", увери той.

Председателят на ПГ на Демократична България разяснява и отношението на ръководещото болшинство към сегашния основен прокурор Иван Гешев. Той счита, че обвинител номер едно " доста обича да приказва за независимостта на правосъдната власт ", прикривайки се под нормата за самостоятелност, която се дължи на съда. Иванов е безапелационен, че рекомендациите са за отчетност и търсене на отговорност на основния прокурор.

На 14 януари в декларация от името на четворната коалиция от трибуната на Народното събрание ръководителят на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров прикани за оставка Иван Гешев. Призивът пристигна ден след новината, че ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров самичък е поискал да напусне поста си. На чуване в парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията в четвъртък той изясни претекстовете си за това свое решение.

Цацаров разяснява пред депутатите, че е бил упрекван от Христо Иванов. В тази връзка ръководителят на ПГ на Демократична България отговори: " За безусловно всички проблеми в страната не сме го упреквали ". Иванов съобщи, че по времето, когато Цацаров е бил основен прокурор, е имало " дълъг интервал на безвремие ", в което прокуратурата не се е реформирала. Имало е и корупционни кавги, счита той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР