Демографската криза ли е най-големият проблем на България, ще изчезне

...
Демографската криза ли е най-големият проблем на България, ще изчезне
Коментари Харесай

Доц. Бърдаров: Образованието е ключът за решението на демографския проблем

Демографската рецесия ли е най-големият проблем на България, ще изчезне ли популацията на страната ни след няколко десетилетия и за какво българите са песимисти - посетител с коментар по тези въпроси в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия беше доцент Георги Бърдаров, експерт по демография и учител в Геолого-географския факултет на СУ.

Доц. Георги Бърдаров: Аз съм изрично срещу всевъзможни апокалиптични и катастрофични прогнози, защото те насаждат суматоха, не почиват на обективните действителности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, откакто излязат резултатите на Национален статистически институт за демографията.
Демографското положение на България той назова " натурален развой ", защото България е част от развития свят, а там протичат сходни естествени процеси. Също по този начин българите не трябва да бягат от действителността - страната ни е в демографска рецесия. 29 години стоим в тройката страни с негативен натурален приръст. Според него казусът в България е, че за демографията се приказва с клишета, от което произтича вземането на неверни решения, а виновността се стоварва в ниската раждаемост.
Доц. Георги Бърдаров: В България няма ниска раждаемост. Има напълно естествена раждаемост за европейска страна на този стадий от своето развиване.
В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано 1995-2000 година, когато България е била в тежка демографска рецесия. По това време има доста емигрирали фамилии и по тази причина сега може да се твърди, че раждаемостта е постоянна. Детеродният контингент е дребен, разяснява още Бърдаров.

Един от най-големите проблеми свързани с демографията в България е застаряващото население - отвесен демографски дисбаланс, което е реалност поради огромната миграция на младо население.
Доц. Георги Бърдаров: Когато приказваме за демография в България, би трябвало да приказваме за едно само нещо - увеличение на дяла на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв метод.
Според доцент Георги Бърдаров основната дума за справяне демографския проблем е " обучение ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР