Делта вариантът по-малко интерферира останалите вируси, така че този сезон

...
Делта вариантът по-малко интерферира останалите вируси, така че този сезон
Коментари Харесай

Проф. Георги Попов: Този сезон се очаква да има двойна епидемия между грипния и коронавируса

Делта разновидността по-малко интерферира останалите вируси, тъй че този сезон се чака да има туиндемия - двойна зараза сред грипния и ковид. Това сподели имунологът проф. Георги Попов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия. Дори и с грипен вирус, който най-вероятно ще пристигна към края на януари, здравната система ще се оправи, счита експертът. Добрата вест по думите му е, че в южното полукълбо, където грипният сезон е от април до септември, тази година е имало спокоен сезон и упованията са и тук да е подобен.

Проф. Попов съобщи, че Омикрон неизбежно ще пристигна и в България и тогава се чака да настъпи и петата вълна, само че това ще стане през януари.

Той изясни, че СЗО следи четири съществени признака на новия вид: заразността или трансмисивността на вируса, клиничните признаци, отговора на имунизациите и опцията за реинфекции. „ По отношение на заразността разновидностите са толкоз обилни, че това ще докара до петата вълна. Към момента липсват клинични данни каква ще бъде клиничната картината картина при възрастни хора и рискови групи ", изясни имунологът.

По отношение на успеваемостта на имунизациите против новия вид, проф. Попов разяснява, че съгласно данните на „ Пфайзер " и „ Модерна " двете ваксини не пазят на 100%, само че третата бустерна доза доста усилва опцията от предотвратяване.

Антителата при преболедувалите Ковид-19 не разпознават доста добре новия му вид, само че хибридният имунитет доста усилва % на отбрана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР