Деловата активност в еврозоната в края на 2022 г. се

...
Деловата активност в еврозоната в края на 2022 г. се
Коментари Харесай

Рецесията в еврозоната може да не е толкова дълбока, колкото се очакваше

Деловата интензивност в еврозоната в края на 2022 година се сви по-малко, в сравнение с в началото се очакваше. Ценовият напън отслабна и рецесията може да не е толкоз дълбока, колкото се очакваше, написа Reuters.

Индексът S&P Global Eurozone Composite PMI, който се смята за най-обективния индикатор на икономическото положение, се увеличи до 49,3 през декември от 47,8 – през ноември, над предварителната оценка от 48,8, само че към момента дава сигнал за нескончаем спад на икономическата интензивност.

Индустриалното произвеждане се сви за седми следващ месец, а интензивността в областта на услугите – пада за пети следващ месец, макар че темповете на спад се забавят.



„ Икономиката на еврозоната продължи да се утежнява през декември, само че силата на спада се забави за втори следващ месец, сочейки условно стесняване на стопанската система, което може да е по-леко от в началото предстоящото “, означи Джо Хейс, старши икономист в S&P.

Проучване на Reuters през декември сочи, че стопанската система в европейската икономическа зона се е свила с 0,3% през последното тримесечие и чака 0,4% спад – през първото тримесечие на 2023 година

Цялостното търсене е понижа за шести следващ месец, въпреки и с по-бавни темпове, в сравнение с се смяташе в началото. Индексът PMI за новия бизнес се повиши от 45,8 до 47,0 над първичната оценка от 46,5.

Индексът PMI в областта на услугите се изкачи до точката на доходност, регистрирайки 49,8 спрямо 48,5 през ноември. Предварителната оценка беше 49,1.

Ценовият напън в бранша понижа предишния месец, макар че остана висок. Индексът на индустриалните цени падна от 62,3 до 61,0 – най-ниското равнище от август.

Новите поръчки означават най-малкия спад от юли, като компаниите рапортуват за едва търсене. Междувременно темпът на основаване на работни места като цяло остана неизменен по отношение на 21-месечното дъно, следено през ноември. На фронта на цените, инфлацията на индустриалните разноски се забави до 19-месечно дъно, само че остана висока съгласно историческите стандарти, до момента в който продажните цени се покачиха с най-слабия ритъм от една година, написа Trding Economics.

Това евентуално ще бъде маркирано от политиците в ЕЦБ, които се пробват да овладеят инфлацията, която се движи доста над поставената цел.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР