Делото за продажбата "Царските конюшни" в София приключи на първа

...
Делото за продажбата "Царските конюшни" в София приключи на първа
Коментари Харесай

Делото за ''Царските конюшни'' завърши с оправдателни присъди

Делото за продажбата "Царските конюшни " в София завърши на първа инстанция с две оправдателни присъди. Специализираният углавен съд оправда по всички обвинявания някогашния регионален шеф на София Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавни парцели Юлия Цекова.

Пенев беше упрекнат в занемареност и подписване на неизгодна договорка. Според прокуратурата парцелът в центъра на столицата е продаден за 658 870 лева без Данък добавена стойност, т.е. по 90 лева на квадратен метър. Реалната му пазарна цена обаче възлиза на съвсем 11 млн. лева Освен това парцелът е бил разграничен на три елементи, с цел да се избегне текст в закона, който планува продажбата на държавен парцел с цена над 500 000 лева да става само с решение на Министерския съвет.

Според държавното обвиняване с дейностите си някогашният регионален шеф е нанесъл вреда на бюджета в размер на над 10 млн. лева, а против него бяха повдигнати и още две обвинявания – поради нает от регионалната администрация джип и продажбата на ведомствен апартамент в столичния квартал „ Изгрев “.

Юлия Цекова бе упрекната за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала погрешни оценки и изводи за установяване пазарната стойност на три недвижими парцела частна държавна благосъстоятелност в центъра на столицата, предоставени ѝ от регионалния шеф на София.

Делото беше отлагано неколкократно.

През 2019 година Софийският градски съд разгласи договорката мeждy някогашния oблacтeн yпpaвитeл нa Coфия Beceлин Πeнeв и „ Eвpoтpaнcбилд “ OOД за терена на „ Царските конюшни” за оскъдна.

Оправдателните присъди подлежат на митинг пред Апелативния профилиран съд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР