Делото за контрола на плодове и зеленчуци на ГКПП Капитан

...
Делото за контрола на плодове и зеленчуци на ГКПП Капитан
Коментари Харесай

Още едно дело за контрола на Капитан Андреево се залута в съда

Делото за контрола на плодове и зеленчуци на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и " Евролаб 2011 " стартира още веднъж в Административния съд.

Върховният административен съд е отменил решение на Апелативен съд - София град и връща решението за ново разглеждане, само че от различен състав.

Делото пред Върховен административен съд е формирано по жабла на БАБХ против решение на първа инстанция, която афишира за незначително писмо, с което се разпорежда проби от колета, съдържащи плодове и зеленчуци с генезис Турция, взети на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да се изпращат за осъществяване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) към БАБХ . Това решение бе взето през май месец 2022 година, влезе в действие от 20.05.2022 година и беше част от опита на страната по законов път да си върне контрола над границата.

В делото се оспорва легитимността на писмото, в това число и това, че БАБХ се съставлява от своя изпълнителен шеф, излиза наяве от определението на Върховен административен съд.  От висшият съд показват, че не е противоречиво, че БАБХ, представлявана от своя изпълнителен шеф , по силата на член 7, алинея 1, т. 4 от Закона за ръководство на агрохранителната верига (ЗУАВ) е способен орган по смисъла на член 4 от Регламент (ЕС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година по отношение на формалния надзор и другите публични действия, осъществявани за да се подсигурява използването на законодателството в региона на храните и фуражите, разпоредбите по отношение на опазването на здравето на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна отбрана.

Първоинстанционният съд е изяснил разногласието всъщност, като е събрал нужните и относими за противоречивия въпрос доказателства, само че в нарушаване на плануваните съдопроизводствени правила не е разискал същите поотделно и в цялост. Направеният от АССГ извод за липса на подготвеност на органа е голословен, защото не се поддържа от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконност на акта.

Върховен административен съд разпорежда на новия състав цялостна инспекция за правомерност на акта , съгласно наредбата на член 168, ал.1 Административнопроцесуален кодекс на всички учредения по член 146 Административнопроцесуален кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР