Делото срещу бившия шеф на РЗОК-Ловеч – д-р Антонио Маринов

...
Делото срещу бившия шеф на РЗОК-Ловеч – д-р Антонио Маринов
Коментари Харесай

Ето как родните магистрати насърчават престъпниците да бъркат в кацата с меда


Делото против някогашния началник на РЗОК-Ловеч – доктор Антонио Маринов е живият образец за „ високите “ стандарти на родното правораздаване.

 

Той е приет за отговорен по обвиняване за длъжностно закононарушение, с което е ощетил бюджета на касата с близо 2 млн. лв., а наказването за това е меко казано неуместно. Магистратите са решили, че за източването на колосалната сума, наказването от три години условна присъда, е премного.

 

Несъмнено това им деяние предизвиква всички, имащи опция да бръкнат в кацата с меда. Оказва се обаче, че здравният началник надалеч не е единственият участник в гигантската спекулация, довела до банкрут държавната болница в града. Останалите участници в схемата даже не били изправени пред съда. Към днешна дата всички те са сполучливи предприемачи, усвояващи легално нови милиони от НЗОК.

 

Вината на Маринов е, че през септември 2017 година е дал позволение за разкриване на частна болница в Ловеч. До преди този момент въпросната болница си работила като лаборатория и внезапно се трансформирала в МБАЛ, освен това, без да има разполагаем всички нужни отделения и експерти.

 

Въпреки всичко, доктор Маринов подценява редицата нарушавания и единствено в границите на няколко месеца, частната болница съумява да източи непозволено от касата 2 млн. лв.. Маринов въпреки всичко е приет за отговорен.

 

Скандалът се разгаря обаче половин година по-късно, когато държавната болница в града бива докарана до банкрут. При все, че мъката й продължава години наред, управляващите обръщат внимание на протичащото се там едвам, откакто хората биват застрашени да останат без лечебно заведение. На място идва тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, който твърди обществото, че ще направи всичко допустимо хората да не остават без лечебно заведение.

 

И да, Ананиев си удържа на думата, само че за спасяването на болничното заведение, са налети големи пари от държавния бюджет.

Покрай случая с държавната болница, управляващите най-сетне проумяват за скандалната спекулация на доктор Маринов и след акция на ДАНС, той бива задържан на 15 март 2018 година и упрекнат в закононарушение по работа.

 

Интересен факт е, притежател на лабораторията „ Кардиолайф “ е дъщерята на тогавашния началник на РЗОК-Ловеч Георги Стефанов – Мария.

Едни от най-печелившите действия в държавното лечебно заведение са трансферирани на частната лаборатория, освен това, забележете – с 10-годишне контракт. Парите, които се получавали от НЗОК, били разделяни по приятелски.

 

Както сами се досещате, по този начин до момента в който държавната болница затъва в задължения, частната лаборатория осъществя големи облаги.

Въпреки избухналия скандал и инспекцията от НЗОК, казусът бързо бива потулен.

 

Мълвата в Ловеч носи, че заслугата за това е на народен представител от ГЕРБ, чието материално положение внезапно се усъвършенства.

Факт е, че обвинявания против Стефанов не са повдигнати. След като напуща РЗОК, става съучастник на щерка си в лабораторията.

 

И до момента в който всички лекари от кардиологичното поделение напущат, то лабораторията продължава да натрупа солидни облаги в продължение на години, след което се разраства в болница и заема предумишлено освободената ниша.

Източник: Уикенд





Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР